Tillståndsregler för industrin upprör: ”Får nog flytta till Sevilla”

Nya regler för miljötillstånd ska pressa industrin att ställa om. Nu siktar miljöministrarna på att komma överens om sin linje, men hos stålindustrin oroas experter för att lagstiftarna genom sitt drag försvårar omställningen.

Jernkontorets expert befarar att det kommer att vara svårt för ny stålproduktion att kvala in i eventuella bindande energianvändningskrav som kan styra om exempelvis Hybrit kan få miljötillstånd. <br>
Jernkontorets expert befarar att det kommer att vara svårt för ny stålproduktion att kvala in i eventuella bindande energianvändningskrav som kan styra om exempelvis Hybrit kan få miljötillstånd.
Foto: Jernkontoret / Henrik Montgomery/TT
Jacob Hederos

Under torsdagen kan medlemsländerna sätta ner foten kring vilken hållning de ska ha till det reviderade industriutsläppsdirektivet.

Lagstiftningen, som ska se till att industrier lägger in en högre växel i arbetet med att fasa ut alla miljöskadliga utsläpp ur sin tillverkning, har dock inte fått ett helt klart grönt ljus hos medlemsländerna i förarbetet.

Det som dominerar debatten rör vilka krav som ska ställas på jordbruksinstallationer att dra sitt strå till stacken. För till skillnad från dagens regelverk, föreslås även jordbrukets större produktion fasas in i regelverket.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00