Debatt

Till landets kommunfullmäktigeledamöter: Lätta på vinstkraven för hyresgästernas skull

Bostadsföretag och hyresvärdar har gått ut och varnat för höga hyreshöjningskrav i höstens förhandlingar. Men hyresgästernas marginaler är starkt begränsade. Det skriver Hyresgästföreningens ordförande och regionordföranden i ett öppet brev till landets fullmäktigeledamöter.

Tuffa tider väntar för Sveriges hyresgäster.
Tuffa tider väntar för Sveriges hyresgäster.Foto: Fredrik Persson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Effekterna av två års pandemi och energikris i kölvattnet av det pågående kriget i Ukraina sätter djupa spår i den rådande samhällsekonomiska utvecklingen. Med stigande inflation, varsel om ränteökningar och en kommande höst med överhängande risk för skenande energipriser står vi inför ett mycket svårt läge för alla – privatpersoner som företag.

Undertecknare

Marie Linder
förbundsordförande Hyresgästföreningen
Ronny Bengtsson
ordförande Hyresgästföreningen region Västra Sverige
Gunnar Bergman
ordförande Hyresgästföreningen region Norrland
Inger Borg
ordförande Hyresgästföreningen region Sydost
Lennart Derehag
ordförande Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg
Liz Jönsson
ordförande Hyresgästföreningen region norra Skåne
Helena Frisk
ordförande Hyresgästföreningen region Mitt
Susanne Sjöblom
ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm/Gotland

Små marginaler

I dagarna har bostadsföretag och hyresvärdar – privata som kommunala – gått ut och varnat för höga hyreshöjningskrav i höstens förhandlingar. Men hyresgästernas marginaler för att hantera hyreshöjningar ovanpå drastiskt ökade matpriser, ovanpå skenande konsumtionspriser i övrigt, ovanpå tredubblade elräkningar är starkt begränsade. Det skapar ett tufft utgångsläge för höstens hyresförhandlingar där parterna gemensamt och med respekt och förståelse för varandras intresse har en utmaning i att nå uppgörelser som är hållbara för alla – bostadsföretag såväl som hyresgäster.

Alla delar av Myndighetssverige och det svenska civilsamhället behöver ställa upp för att hjälpa oss alla genom den rådande samhällsekonomiska situationen.

Alla delar av Myndighetssverige och det svenska civilsamhället behöver ställa upp för att hjälpa oss alla genom den rådande samhällsekonomiska situationen.

Acceptera nollresultat

Du som kommunal beslutsfattare kan bidra till hållbara lösningar i årets hyresförhandlingar och hjälpa oss och bostadsföretagen att navigera oss igenom det mycket svåra läget genom att:

  1. Lätta på vinstkraven till din kommuns kommunala allmännyttiga bostadsföretag och acceptera tillfälliga nollresultat eller mindre underskott, parerade av tidigare års goda resultat.
  2. Avstå alla former av värdeöverföringar från bostadsföretaget till kommunen så att alla pengar får stanna i bostadsföretaget och gå till att stärka bolagets möjligheter att hantera den rådande situationen.

Låt oss gå igenom det ekonomiska krisläget tillsammans och hjälpas åt att göra det hanterligt för alla – kommuner, bostadsföretag och hyresgäster.

Nämnda personer

Marie Linder

Förbundsordförande Hyresgästföreningen, ordförande Sveriges Konsumenter

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00