Han ska utreda anonyma vittnen: ”Används mycket sällan”

Visitationszoner och anonyma vittnen ska utredas, meddelade Tidöpartierna på en pressträff på tisdagsmorgonen. Det blir Fredrik Wersäll, tidigare justitieråd och hovrättspresident, som ska föreslå ett system med anonyma vittnen, en lösning han själv tidigare sagt påverkar bevisvärdet.

Fredrik Wersäll är sedan 2018 riksmarskalk. Här tillsammans med kronprinsessan Victoria och familj på nationaldagen i somras.
Fredrik Wersäll är sedan 2018 riksmarskalk. Här tillsammans med kronprinsessan Victoria och familj på nationaldagen i somras.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

– I nio veckor har vi jobbat intensivt med att förbereda de reformer vi har lovat. Nu är det dags att gå från ord till handling, säger Ulf Kristersson (M) på den pressträff som Tidöpartierna samlat till på tisdagsmorgonen.

Utöver visitationszoner och anonyma vittnen meddelade de fyra partiledarna att de nu även går vidare med ett större, lagstadgat ansvar för kommunerna i det brottsförebyggande arbetet.

Socialtjänsten föreslås även kunna genomföra insatser för barn i tolvårsåldern utan vårdnadshavarnas samtycke. Åldersgränsen är i dag 15 år. Lagändringen, som nu skickas till Lagrådet, föreslås träda i kraft i sommar.

Han blir utredare

Utredaren som ska lämna förslag på ett system med anonyma vittnen blir riksmarskalk Fredrik Wersäll, tidigare justitieråd, riksåklagare och hovrättspresident i Svea hovrätt.

– De länder som har anonyma vittnen använder det mycket sällan. Det är inte uteslutet att det kan ha effekter på marginalen. Men bevisvärdet påverkas. Bevisvärdet blir högre om såväl parter som rätten känner till identiteten, sade han till Dagens Nyheter tidigare i år.

Samtidigt ansåg han då att det skulle kunna vara ett verktyg i verktygslådan.

– Kanske är det värt det.

Fredrik Wersälls förslag på system med anonyma vittnen ska lämnas i oktober nästa år. Andra delar av uppdraget ska redovisas senast den 28 april 2024.

Se pressträffen i efterhand

Nämnda personer

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00