Om  
Oscar Stenström

Tidigare Nato-förhandlare är Årets vapenvärvning

Tidigare Nato-förhandlaren utses till Årets vapenvärvning. ”Oscar Stenströms sidbyte från utrikesdepartementet till Wallenbergsfären är bara ett av många exempel på täta band mellan den svenska vapenindustrin, försvarsmyndigheter och den politiska sfären, säger Linda Åkerström, Svenska Freds.

Johanna Alskog

Organisationen Svenska Freds utser Oscar Stenström till Årets vapenvärvning 2023. Motiveringen från organisationen är att Stenström inte bara gått från rollen som Nato-förhandlare till senior rådgivare åt Marcus Wallenberg, utan även gjorde det som tjänstledig från sitt jobb på UD.

”Marcus Wallenberg är styrelseordförande för och, via Investor och Wallenberg Foundations, delägare i Sveriges största vapenföretag Saab. Med kontakter och unika kompetenser, inte minst vad gäller Sveriges relationer med Nato, kommer Stenström att stärka vapenindustrin och dessutom ta med sig nya erfarenheter och nära kontakter från vapenindustrin tillbaka till UD efter sin tjänstledighet. Med en fot på UD och en i Wallenbergsfären är Stenström en mycket värdefull värvning för den svenska vapenlobbyn.” skriver Svenska Freds i sin motivering.

– Att Oscar Stenström tillåts vara tjänstledig från sin anställning  på UD för att jobba för vapenindustrin är oerhört märkligt. Att man inte ser problemen med dessa dubbla roller är ett stort demokratiskt problem, säger Linda Åkerström, policychef och sakkunnig i vapenexportfrågor på Svenska Freds i pressmeddelandet.

Efterträder Pål Jonson

Det är tredje gången som organisationen utser Årets vapenvärvning. Förra året var det Pål Jonson (M) för att ha gått från att vara kommunikationsdirektör på vapenindustrins lobbyorganisation Säkerhets- och försvarsföretagen till att bli Sveriges försvarsminister.

År 2021 gick utmärkelsen till Christer Ahlström, tidigare generaldirektör för exportkontrollmyndigheten ISP som tog anställning som senior rådgivare på vapenföretaget Saab.

Nämnda personer

Oscar Stenström

Rådgivare Wallenberg Foundations
Civilingenjör i industriell ekonomi (KTH, 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00