Telias ordförande får sparken

Marie Ehrling får lämna sitt uppdrag som ordförande för Telia. Hennes ersättare kommer utses på en extrainsatt stämma inom kort. 

Ditte Roslund

Marie Ehrlings mandat som ordförande för Telia löper ut i vår. Att hon avgår redan nu är enligt Ehrling ingenting hon har valt själv. Svenska staten, som är huvudägare i Telia, har begärt att styrelsen kallar till en extra bolagsstämma för att välja en ny ordförande. 

Konkurrensprövning

Någon anledning till varför Ehrling tvingas avgå anges inte, men det är känt sedan tidigare att Svenska staten varit kritisk till Telias uppköp av medieföretaget Bonnier, som bland annat äger TV4. 

Köpet konkurrensprövas nu av EU-kommissionen eftersom Svenska staten, som redan är huvudägare i den stiftelse som äger public service, nu alltså också blir huvudägare av en stor konkurrent. 

Förslag på efterträdare

Förutom Ehrling var det Telias tidigare vd Johan Dennelind som var drivande i köpet. Han meddelade sin avgång i augusti. 

Valberedningens förslag på ny ordförande är Lars-Johan Jarnheimer. Han var bland annat vd i Tele2 mellan 1999 och 2008. Han är i dag styrelseordförande för fem olika företag. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00