Tankesmedja: EU riskerar att vara dåligt förberett för nästa pandemi

Coronakrisens stora idéer om en hälsounion glöms snabbt bort och stärkandet av EU:s beredskap mot hälsokriser släpar redan efter, varnar tankesmedjan Think Tank Europa i en ny rapport.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen betonade behovet av en hälsounion i sina State of the Union-tal både 2020 och 2021. Men inte förra året.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen betonade behovet av en hälsounion i sina State of the Union-tal både 2020 och 2021. Men inte förra året.Foto: Yves Herman, Pool/AP, Johan Nilsson/TT
Thomas Lauritzen

Trots en ökad budget och många stora ord om en verklig europeisk hälsoinsats så är EU fortfarande inte tillräckligt väl rustat inför att nästa pandemi knackar på dörren. Den varningen utfärdar nu danska tankesmedjan Think Tank Europa i en analysrapport, exakt tre år efter att en fransk läkare hittade EU:s första patient smittad av covid-19 – en händelse som sedan satte igång historiska restriktioner och omvälvningar över hela kontinenten.

– Coronakrisen har satt sin prägel på EU:s institutioner och budgetar. Men det räcker inte till för att man ska kunna tala realistiskt om en långsiktig paneuropeisk hälsoberedskap, säger chefsanalytiker Ditte Brasso Sørensen, som står bakom rapporten tillsammans med kollegan Rasmus Egmont Foss.

Under två år har forskarduon samlat in information och intervjuat relevanta aktörer inom EU-institutionerna och medlemsstaternas hälsomyndigheter.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00