Tandvården kan hjälpa till att rädda liv – ”Äldre är en negligerad grupp”

Tandvården har en mycket större roll än att laga karies och dra ut tänder – den kan rädda liv. Men då behöver kunskapen om våldsutsatthet öka och de mentala hindren att anmäla måste bort. Det menar Anna Jinghede, rättsodontolog och polis.

”Om vi frågar om alkohol, missbruk och psykisk ohälsa, då borde inte frågan om våld i hemmamiljön kännas svår.” Säger Anna Jinghede.
”Om vi frågar om alkohol, missbruk och psykisk ohälsa, då borde inte frågan om våld i hemmamiljön kännas svår.” Säger Anna Jinghede.Foto: Mats Andersson/TT

Alldeles nyligen kom en rapport där 6 000 kvinnor i Region Stockholm intervjuats och där det framkom att över 75 procent av de våldsutsatta aldrig har fått frågan om våld när de har besökt hälso- och sjukvården. 

– Det är ganska beklämmande. Trots att regeringen riktat resurser för just detta till många verksamheter efterlevs inte de krav som finns, säger Anna Jinghede.

Hon är både rättsodontolog och kriminaltekniker och har precis gett ut boken Den våldsutsatta patienten i tandvården. Våld och våldsutsatthet som sker i människors hemmamiljö har engagerat henne i många år.

Altinget logoOmsorg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget omsorg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00