Debatt

"Tandhälsa är i högsta grad en fråga om klass"

DEBATT. Förslagen i utredningen om ett jämlikt tandvårdssystem är tyvärr otillräckliga om vi ska lyckas sluta de klassklyftor som gör sig synliga på människors leenden. Vi vill se mer omfattande förslag där tandvården görs avgiftsfri för alla, skriver S-studenter.

"Tandvårdsutredningen undersöker vad det skulle kosta att införa ett högkostnadsskydd för tandvården, men lämnar inga förslag på detta område."
"Tandvårdsutredningen undersöker vad det skulle kosta att införa ett högkostnadsskydd för tandvården, men lämnar inga förslag på detta område."Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi lever i dag i ett samhälle där människors klasstillhörighet många gånger syns på deras tänder. Ett samhälle där fattigpensionärer behöver skjuta upp nödvändiga tandvårdsbesök för att ha råd att gå på bio med sina barnbarn.

Att det ser ut så här är ingen slump. Det är en direkt konsekvens av hur vi som samhälle valt att finansiera tandvården.

Förslagen otillräckliga

Nyligen lämnade utredningen ”Ett tandvårdssystem för jämlik tandhälsa” sitt betänkande. Utredningen föreslår bland annat att enklare undersökningar ska erbjudas alla vuxna för 200 kronor per besök. Utredningen undersöker även vad det skulle kosta att införa ett högkostnadsskydd för tandvården, i linje med det som finns inom den övriga sjukvården där det offentliga täcker samtliga kostnader över 1 150 kr per person och år.

Tyvärr lämnar däremot utredningen inga förslag på detta område. Förslagen är på många sätt ett steg i rätt riktning. Att utredningen saknat mandat för att ta fram förslag som innebär ökade kostnader, medför däremot att förslagen inte på långa vägar är tillräckliga.

"Orättvist system"

Som samhälle har vi valt att till stor del lägga kostnaderna för tandvården på den enskilda individen, i stället för att gemensamt finansiera denna solidariskt via skattsedeln. Detta har skapat ett djupt orättvist system med stora klassklyftor som följd.

Omkring 8 procent av befolkningen avstår i dag från att besöka tandvården av ekonomiska skäl. Bland pensionärer med låg inkomst är det så många som var fjärde person som avstår tandvård trots behov.

Att människor avstår från nödvändig tandvård kan leda till kraftigt försämrad hälsa och på sikt till ännu högre tandvårdskostnader för såväl individen som samhället.

En klassfråga

Vi vet också att tandhälsan i dag är mycket ojämlikt fördelad i befolkningen. Trots detta gör dagens höga tandvårdskostnader att höginkomsttagare besöker tandvården betydligt oftare än personer med lägre inkomster.

S-studenter menar att dagens tandvårdssystem leder till djupa orättvisor, ökade klasskillnader och försämrad folkhälsa. Vi menar därför att det är hög tid att en gång för alla likställa tandvården med den övriga hälso- och sjukvården genom att göra tandvården avgiftsfri.

"Råd till både och"

Vissa skulle kanske hävda att vi inte har råd att finansiera tandvården tillsammans och att andra behov i välfärden behöver gå före. Vårt svar på detta är att om den politiska viljan finns så har vi råd till både och. Vi har råd att både avskaffa orättvisorna i tandvården samtidigt som vi rustar upp sjukvården, äldreomsorgen och skolan.

Enligt utredningen skulle det kosta staten 6-7 miljarder att införa ett heltäckande högkostnadsskydd för tandvården, det motsvarar ungefär statens intäkter från den numera avskaffade värnskatten.

Avgiftsfri tandvård för alla

Vi är övertygade om att en jämlik tillgång till tandvård är en betydligt viktigare prioritering än sänkt skatt för höginkomsttagare. Regeringens utredning är ett viktigt steg på vägen mot en mer jämlik tandvård. Ska alla ha rätt till en god tandhälsa behövs däremot betydligt mer omfattande åtgärder.

Vi menar därför att det är dags för Socialdemokratin att slå fast att välfärden inte är färdigutbyggd och gå till val på ett löfte om en avgiftsfri tandvård för alla.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00