Debatt

S-studenter: Vi kräver byggreformer i S-skuggbudgeten

Vi i det socialdemokratiska studentförbundet kräver att vårt moderparti lägger fram politik för att lösa bostadskrisen. Det skriver Emma Fastesson Lindgren, förbundsordförande S-studenter och Johan Ekegren, bostadspolitisk talesperson.

Om någon seriöst tror att ökat ROT-bidrag för lyxrenoveringar kommer att lösa bostadskrisen är de ute och cyklar. Det är ingen annat än dålig politik, skriver debattörerna.
Om någon seriöst tror att ökat ROT-bidrag för lyxrenoveringar kommer att lösa bostadskrisen är de ute och cyklar. Det är ingen annat än dålig politik, skriver debattörerna.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det råder akut bostadskris i Sverige och det har det gjort länge nu. Socialdemokraterna gjorde en del för att öka byggtakten, men inte tillräckligt. Unga har svårt att flytta hemifrån för studier eller arbete, äldre har svårt att hitta bostad efter skilsmässa och den gröna omställningen hämmas när arbetskraften inte kan flytta till de nya jobben. Det är inte rimligt. S-studenter kräver reformer för att öka byggtakten i Socialdemokraternas oppositionsbudget.

I grundlagen står det att ”det allmänna ska trygga rätten till arbete, bostad och utbildning”. Trots detta lagkrav minskar nu takten på bostadsbyggandet. Toppåret 2021 påbörjades 71 000 bostäder. 2023 är samma siffra 27 000. Enligt Boverket behövs det årligen 63 000 nya bostäder för att möta behovet.

Konsekvenserna av den låga byggtakten är många. Det närmsta året förväntas ytterligare 1 400 konkurser inom byggbranschen. Höga räntor och stora skatteskulder lamslår byggsektorn vilket gör att jobb och kompetenser försvinner till andra branscher. En långvarig låg byggtakt kan leda till att kapaciteten i sektorn påverkas negativt under många år framåt. Och så kan vi inte ha det.

Byggsektorn håller på att krascha

Det är uppenbart att staten behöver ta takpinnen för att rädda byggsektorn och säkerställa att grundlagen följs. Socialdemokraternas investeringsstöd var inte perfekt men den visade tydligt att statlig inblandning är den vinnande politiken. SD-regeringens kliniska avskaffande av investeringsstödet har nu lett till att vi har en byggsektor som håller på att krascha.

Om någon seriöst tror att ökat ROT-bidrag för lyxrenoveringar kommer att lösa bostadskrisen är de ute och cyklar. Det är ingen annat än dålig politik.

Vi kräver byggreformer nu

Snart ska Socialdemokraterna presentera sin budgetmotion. Vi i det socialdemokratiska studentförbundet kräver att vårt moderparti lägger fram politik för att lösa bostadskrisen. Vi behöver kunna presentera ett alternativ när vi är ute på Sveriges universitet och högskolor. För att hjälpa partiet på traven föreslår vi följande reformer till Mikael Damberg.

  • Utökat och förbättrat investeringsstöd. Investeringsstödet visade sig vara en effektiv politik för att öka bostadsbyggandet i Sverige. Med hjälp av investeringsstödet kunde politiken styra bostadsbyggandet till att bygga 51 000 bostäder med lägre hyror. Samtidigt är det tydligt att det dåvarande investeringsstödet inte klarade av komma upp till de efterfrågade byggnivåerna. Därför behöver vi återinföra investeringsstödet samtidigt som vi utökar anslagen för att kunna matcha de behov som finns.
  • Avskaffa Allmännyttans vinstkrav. Bostadsförsörjningen är kommunernas ansvar. Därför är allmännyttan ett viktigt verktyg för att lösa bostadskrisen i Sverige. Men för att kommunerna ska kunna ta sitt ansvar behöver staten ge allmännyttan och kommunerna goda förutsättningar för att bygga mer. Därför måste vinstkravet på allmännyttan avskaffas så att kommunerna på riktigt kan ta sina bostadssociala ansvar.
  • Stärkt regional planering och ökade krav på kommunerna. För att strukturera bostadsbyggandet i Sverige måste staten kunna ge direktiv om regional planering av bostadsbyggandet. Staten ska kunna tydliggöra hur många bostäder som behöver byggas i respektive region. Kommuner som inte lever upp till kraven ska kunna bötfällas av staten och ekonomisk kompensation ska kunna ges till dem som uppnår kraven.

Sverige har inte råd att låta sin byggsektor krascha. Sverige har inte råd att hämma tillväxten för att arbetare inte har någonstans att bo. Socialdemokraterna har inte råd att bortse från detta viktiga samhällsproblem. Vi kräver bryggreformer nu!

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

Emma Fastesson Lindgren

Kandidat till Europaparlamentet (S)
BSC Business and Economics (Handelshögskolan i Stockholm), MA Public Diplomacy (University College London)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00