Debatt

Täbys KSO om glesbygdsbeskattning: Propositionen missar poängen

DEBATT. Socialdemokraterna hävdar i vanlig ordning att utjämningen skapar rättvisa i samhället, men var finns rättvisan i att en miljonär i Filipstad får sänkt skatt men inte en sjuksköterska i Södertälje? Det skriver Erik Andersson och Patric Hamilton (M), Täby kommun.

"Det självklara vore att kommunerna som har beskattningsrätt i form av kommunalskatt sänker densamma till en rimlig nivå. Det sparar både tid, pengar och onödig byråkrati."
"Det självklara vore att kommunerna som har beskattningsrätt i form av kommunalskatt sänker densamma till en rimlig nivå. Det sparar både tid, pengar och onödig byråkrati."Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Erik Andersson (M)
Kommunstyrelsens ordförande, Täby
Patric Hamilton (M)
Kommunalråd, Täby


Att sänka skatten för att människor ska få mer pengar i plånboken är en fråga som har legat Moderaterna varmt om hjärtat. En gnutta hopp tänds då när regeringen i en proposition föreslår en skattesänkning om 1 675 kr per person och år i ett åttiotal kommuner i främst Norrland och nordvästra Svealand. Reformen är tänkt att gynna de boende på glesbygden. Men propositionen är tunt skriven, missar poängen med att vi har ett kommunalt självstyre och får hård kritik från Lagrådet.

Var finns rättvisan?

I grunden är vi positiva till att den socialdemokratiskt ledda regeringen erkänner att höga skatter är ett problem som hämmar viljan till arbete och tillväxt. Däremot hade inte den föreslagna reformen behövts eftersom det finns ett skatteutjämningssystem.

Skatteutjämningssystemet som Socialdemokraterna själva har skapat, är utformat med en solklar socialistisk ingenjörskonst och missförstås även av sina egna. Socialdemokraterna ondgör sig ofta över att det skiljer flera kronor i skatt mellan olika kommuner i Sverige. Det är väl ändå det som systemet ska jämna ut? Alla kommuner har i dag lika mycket medel att röra sig med när skatteutjämningssystemet har gjort sitt. Skatteutjämningen garanterar att det inte finns några rika kommuner. Tillgångar i till exempel bolag eller i mark i form av skog är givetvis undantagna från beräkningen av utjämningen.

Skatteutjämningssystemet som Socialdemokraterna själva har skapat, är utformat med en solklar socialistisk ingenjörskonst och missförstås även av sina egna. 

Erik Andersson och Patric Hamilton (M)
Täby kommun

Socialdemokraterna hävdar i vanlig ordning att utjämningen skapar rättvisa i samhället. Var finns då rättvisan i att en miljonär i Filipstad får sänkt statlig skatt men inte en sjuksköterska i Södertälje?

Regeringen går bakvägen

I det här fallet väljer regeringen att gå bakvägen när de vill införa ett generellt skatteavdrag som endast gäller vissa personer i Sverige. Det självklara vore i stället att kommunerna som har beskattningsrätt i form av kommunalskatt sänker densamma till en rimlig nivå. Det sparar både tid, pengar och onödig byråkrati. 

Vi anser att hela Sverige ska leva men det måste ske på rätt sätt. Det enda självklara vore att invånarna i de berörda kommunerna ställde högre krav på sina politiker så att de effektiviserar sin centrala administration genom kommunsamverkan och välkomnar privata initiativ i välfärden.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00