Sveriges klimatutsläpp minskar för långsamt

KORTNYTT. De svenska utsläppen av växthusgaser minskar med under en procent för tredje året i rad. Minskningstakten behöver öka till mellan fem och åtta procent.

För tredje året i rad minskar Sveriges klimatpåverkande utsläpp med under en procent, enligt ny statistik från Naturvårdsverket. Minskningstakten har varit i genomsnitt drygt två procent per år sedan år 2005.

– En utmaning är industrins utsläpp som nu har börjat öka efter en längre period av minskningar, säger Johannes Morfeldt, klimatanalytiker på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Ska Sverige nå det uppsatta klimatmålet, netto noll-utsläpp senast år 2045, behöver minskningstakten framöver i genomsnitt vara mellan fem och åtta procent per år, enligt Naturvårdsverkets analys.

Forrige artikel Riksdagsledamöter vill byta namn Næste artikel Två riksrevisorer hänger löst
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.