Sverigedemokrat blir trädutredare

Riksdagsledamoten Staffan Eklöf (SD) ska leda regeringens utredning om skogsträdsförädling.

Staffan Eklöf har en doktorsexamen i cell- och molekylärbiologi från Skogshögskolan. Innan han kom in i riksdagen 2018 arbetade han bland annat på Biocentrum i Wien, Skogshögskolan och Jordbruksverket.
Staffan Eklöf har en doktorsexamen i cell- och molekylärbiologi från Skogshögskolan. Innan han kom in i riksdagen 2018 arbetade han bland annat på Biocentrum i Wien, Skogshögskolan och Jordbruksverket.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Nyligen utsågs Henrik Vinge (SD) till ordförande för trygghetsberedningen. Nu har regeringen utsett ytterligare en sverigedemokrat till utredare.

Det handlar om en utredning om skogsförädling som ska ledas av Staffan Eklöf (SD), till vardags ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. 

– Det här är en del av arbetet som nu pågår på skogssidan och kan ses som ett första steg, sade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) vid en pressträff tillsammans med Eklöf.

Utredningen ska bland annat ”identifiera arter av skogsträd som särskilt riskerar att utsättas för skador” och ”föreslå hantering av förädlingsverksamhet”.

Rapport från Formas förra året

Formas lämnade våren år 2022 en sammanställning av pågående forskning om almsjuka och askskottsjuka samt forskning- och utvecklingsprojekt kring motståndskraftigt växt- och plantmaterial. Utredning ska utgå från rapporten och identifiera behov av forskning och innovation för att skydda hotade svenska skogsträd.

Staffan Eklöf ska lämna över sitt slutbetänkande till regeringen senast den 30 april 2024.

Nämnda personer

Staffan Eklöf

Riksdagsledamot (SD)
Fil. dr. i cell- och molekylärbiologi

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00