Sverige skriver under EU-samarbetet Pesco

KORTNYTT. Utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) undertecknade under måndagen en gemensam avsiktsförklaring att delta i EU:s permanenta strukturerade samarbete, Pesco.

Under utrikesrådets sammanträde den 13 november skrev Sverige och de 22 andra EU-länderna som avser att delta i samarbetet under för skapandet av det nya försvarssamarbetet Pesco.  

Pesco avser att stärka den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken samt att bidra till stärkt europeisk sammanhållning. Samarbetet är inom ramarna för genomförandet av EU:s globala strategi och syftar till att utveckla unionens operativa kapacitet för militära krishanteringsuppgifter.

Ett svenskt deltagande i EU:s permanenta strukturerade samarbete kan bidra till att Sverige får ökad möjlighet att påverka EU:s gemensamma utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, det meddelar regeringen i ett pressmeddelande.  

LÄS OCKSÅ: Sverige går med i europeiskt försvarssamarbete

Forrige artikel Stora skillnader i förskolors arbete med särskilt stöd Næste artikel Här är stränderna som kan försvinna