Sverige kvar i Afghanistan

FÖRSVAR. Sverige ska även i fortsättningen delta i Natos insats för att utbilda Afghanistans säkerhetsstyrkor. På onsdagen gav en bred majoritet i riksdagen klartecken.

Per-Anders Sjögren

Uppdraget gäller en väpnad styrka som bidrag till Natos insats Resolute Support Mission (RSM) för utbildning och rådgivning av de afghanska styrkorna. Det nuvarande mandatet för styrkan går ut vid årsskiftet. Det svenska bidraget, som ska uppgå till högst 50 personer, ska ingå i Natoinsatsen till och med december 2016.

Den svenska styrkan ska var verksam i de norra delarna av landet. Om situationen i landet förvärras och det krävs förstärkning och evakuering kan styrkan utökas tillfälligt med 200 personer, enligt beslutet.

Den militära Nato-ledda insatsen, Isaf, där Sverige har deltagit ska avvecklas och övergå till att stötta de afghanska styrkor som ska svara för säkerheten i landet. Sveriges deltagande i Nato:s utbildningsinsats är ett led i detta.

Försvarsminister Peter Hultqvist underströk i debatten före beslutet att säkerhetsläget har blivit sämre sedan den internationella insatsen har dragits ner, men att det är nödvändig att afghanerna själva svarar för sin säkerhet.

IS etablerat

– Talibanerna har flyttat fram sina positioner när Isaf avslutats, sade Hultqvist och pekade också på att terrorgruppen IS har etablerat sig i landet.

De senaste månaderna har antalet asylsökande från Afghanistan till Sverige ökat ytterligare. Och Allan Widman (L) pekade på sambandet mellan läget i landet och de ökade migrationsströmmarna till Europa.

– Det är ingen tillfällighet att det sämre säkerhetsläget i Afghanistan har lett till fler flyktingar, sade Widman.

I riksdagen är det bara Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som motsätter sig det svenska bidraget till Afghanistan.

V och SD: avbryt insats

Vänsterpartiet vill avbryta insatsen och anser att den militära närvaron inte har gjort läget i landet mer stabilt  eller hindrat talibanerna.

– Väpnade insatser har inte lett till ökad säkerhet för det Afghanska folket, sade Stig Henriksson (V).

Även Sverigedemokraterna anser det dags att dra tillbaka det svenska bidraget och att fokus istället ska läggas på försvaret av svenskt territorium.

Försvarsminister Peter Hultqvist pekade på att den svenska militära insatsen inom ramen för Isaf har varit nödvändiga för den civila hjälpen.

– Det går inte negligera att den militära insatsen har varit grundläggande för att bistånd ska nå fram, sade Peter Hultqvist.

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN- RIKSDAGSBESLUT

Vad händer nu?

Den svenska insatsen för att utbilda säkerhetsstyrkorna i Afghanistan ska pågå under hela 2016. Om insatsen ska förlängas därefter krävs ett nytt beslut i riksdagen.

Sammansatta Utrikes- och Försvarsutskottet 2015/16:UFöU1



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00