Sverige köper luftvärnssystemet Patriot

KORTNYTT. Regeringen har beslutat att det blir ett köp av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. 

Patriotsystemet har medellång räckvidd och kan bland annat skydda mot Sverige mot ballistiska robotar och kryssningsmissiler.

– Vi har idag ett rätt så gammalt system, som inte är relevant för den tid vi lever i. Det här är ett system som kan också möta ballistiska missiler. Det är ett leveranssäkert system, det är prövat i praktiken, det är helt i linje med vad försvarsberedningen har förordat, det är förordat i inriktningsbeslutet, det är flera länder som redan har det och vi räknar med första leverans 2021, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Sveriges Radio

Försvarets Materielverk (FMV) får i uppdrag att genomföra köpet som består av fyra eldenheter för ett hemligt antal robotar.

Läs också: Oenighet om miljardaffären Patriot

Forrige artikel Bristande kunskap om invasiva arters påverkan Næste artikel Så vill regeringen minska klyftorna
Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

Här är alla 23 ministrar i nya regeringen

REGERING. Sveriges nya regering består av 23 ministrar, fem från Miljöpartiet och 18 från Socialdemokraterna. Det är lika många statsråd som i förra regeringen. Könsfördelningen är 12 kvinnor och elva män, vilket också är oförändrat jämfört med förra regeringen. Miljöpartiet får en minister mindre, Socialdemokraterna en mer.