Sverige kan gå med i Nato i juni – Finland ger besked om några veckor

Finland kommer ge besked om eventuellt Nato-medlemskap inom några veckor. Och Sverige kan komma att lämna in en Nato-ansökan i juni i sommar. ”Det finns ingen annan säkerhetsgaranti som i Natos artikel fem”, säger Finlands statsminister Sanna Marin under den gemensamma pressträffen.

Statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin håller en gemensam pressträff vid Villa Bonnier i Stockholm.
Statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin håller en gemensam pressträff vid Villa Bonnier i Stockholm.Foto: Paul Wennerholm/TT
Josefin Lingström

Statsminister Magdalena Anderssons plan är att Sverige ska gå med i Nato i juni, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet. Ansökan ska lämnas in på Nato-mötet i Madrid 29-30 juni, erfar tidningen.

Statsminister Magdalena Andersson och finska statsministern Sanna Marin höll vid lunch en presskonferens. Där berättade Andersson att man under mötet mellan länderna kommer att diskutera säkerhetsläget i Europa.

– Diskussionen vi ska ha i dag gäller hur vi ska stärka vårt samarbete och att de som är ansvariga för krigsbrott ska ställas till svars, säger hon under pressträffen.

Uppgifterna om att Andersson planerar för ett Nato-medlemskap, ville hon inte bekräfta.

– Vi måste ha en process i Sverige för att tänka igenom detta. Vi har diskussioner med partierna i riksdagen och vi har en dialog inom mitt eget parti, säger Andersson.

”Ingen annan säkerhetsgaranti”

Sanna Marin berättade om den uppdaterade säkerhetspolitiska analysen som i dag lämnas till den finska riksdagen. Den tar också upp vad ett finskt Nato-medlemskap skulle innebära.

– Det finns ingen annan säkerhetsgaranti som i Natos artikel fem, säger Marin under pressträffen.

Hon berättar att ett besked om Finland ska gå med i Nato eller inte kommer inom några veckor.

– Både Sverige och Finland gör sina egna val inom säkerhetspolitiken. Men vi gör det med vetskapen om att valet påverkar oss och våra grannar, tillägger hon.

Socialdemokraterna kallar också till ett avgörande möte med partistyrelsen om Nato-frågan, enligt uppgifter till Aftonbladet. Det ska ske senast den 24 maj. Innan dess ska S också genomföra säkerhetspolitiska dialoger med gräsrötterna i form av tre nationella stormöten.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00