Sverige får en ny spelmarknad

EKONOMI. Allt spel riktat till personer i Sverige kommer att kräva spellicens. Det företag som bryter mot detta riskerar höga böter. Stora delar av det statliga spelmonopolet bryts, enligt ett förslag från regeringens spelutredare.

Sverige är på väg att införa en ny spelpolitik. Det ska inte längre vara möjligt att rikta spelande på nätet till Sverige från utlandet.

Allt spel ska omfattas av olika typer av spellicenser. Även det statliga spelet omfattas i licenssystemet, vilket innebär att Svenska spel kan komma att delas upp i två bolag, där en del omfattas av den nya statliga regleringen medan den andra delen omfattar sådant spel som staten framöver ska bedriva på samma villkor som de privata aktörerna.

En förutsättning för utredaren har varit att förslagen ska medföra att merparten av spelandet i Sverige sker reglerat, så kallad kanalisering.

– 90 procent ska kanaliseras inom en tvåårsperiod. Det tror jag är en realistisk syn, sade regeringens utredare Håkan Hallstedt på en pressträff där utredningen presenterades.

Sex olika licenser 

Med den nya modellen blir det sex typer av spellicens i Sverige. Statligt spel, allmännyttiga spel, vadhållning, onlinespel, landbaserat kommersiellt spel samt spel på fartyg.

Den del av statsmonopolet som behålls är spelautomater, fysiska kasinon och lotteri.

Den nya spellagen blir en ramlag som reglerar allt. Detaljer hamnar i förordningar och föreskrifter.

– Det är riksdagen som sätter ramarna, regeringen som anger spelpolitiken och myndigheter som anger detaljer, sade Hallstedt.

För allt kommersiellt spel blir det en spelskatt på överskottet på 18 procent.

Det kommer också att bli tvingande regler för bolagen för att motverka spelmissbruk och spelberoende. Bland annat genom ett självavstängningsregister så att en person kan stänga av sig från allt spel i Sverige. Det blir också möjligt för en spelare att ange spelgränser för hur stora belopp hen kan sätta in.

– Det är en avvägning om integritet. Men klart är att det ska vara en skyldighet att ingripa vid onormalt spelbeteende, sade Håkan Hallstedt

Att erbjuda spel utan licens blir kriminellt.

En hoppfull civilminister

Civilminister Ardalan Shekarabi är hoppfull med att kunna få en politisk överenskommelse.

– Det har varit en av mandatperioden svåraste utredningar, sade han på pressträffen.

– Vi har arbetat nära med Moderaterna. Det samarbetet över blockgränsen är värdefullt för att få till en lagstiftning som är långsiktigt hållbar.

Utredningens bedömningen är att skatteintäkterna från den svenska spelmarknaden kan komma att öka med upp till cirka en halv miljard kronor.

Forrige artikel Ministern: Nära taket för vad byggindustrin klarar Ministern: Nära taket för vad byggindustrin klarar Næste artikel Molander: Förstatligande av skolan nödvändigt Molander: Förstatligande av skolan nödvändigt