Svenskt motstånd mot ny gränsmyndighet

GRÄNSER. EU:s yttre gränser ska skyddas bättre och en gemensam styrka för gräns- och kustbevakning ska inrättas, anser EU-kommissionen. Styrkan ska kunna sändas till de länder som inte klarar av gränskontroller på egen hand. Men Sverige och statsminister Stefan Löfven har redan sagt nej till en sådan utveckling.

Per-Anders Sjögren

Kommissionen förslag har varit på gång under en tid och målet är att undvika att EU:s yttre gränser havererar vid en stor inströmning av asylsökande. Om de yttre gränserna inte bevakas och kontrolleras kommer det på sikt att hota den fria rörligheten i EU då kraven på fler nationella gränskontroller kommer att öka, vilket de senaste månadernas flyktingkris har visat. Hela tanken med Schengensamarbetet är att de öppna gränserna utan passkontroller ska vägas upp av hårdare kontroller av de yttre gränserna – kompensatoriska åtgärder enligt EU:s terminologi.

Schengen hotat

– Om vi vill behålla Schengen måste vi förbättra vår yttre gränskontroll, sade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans när han på tisdagen presenterade förslaget i EU-parlamentet.

Länderna kommer att ha huvudansvaret för att kontrollera sina gränser, men kommissionen vill se en myndighet som arbetar med ett större europeiskt perspektiv på gränskontrollerna, förklarade Timmermans.

Det innebär bland annat att en ny europeisk Gräns- och Kustbevakning inrättas. Denna kommer att ha 1 000 anställda, men den ska även kunna nyttja 1 500 personer från nationella gränsmyndigheter. Målet är att sända ut personal med kort varsel då en gräns är i riskzonen. Den nya myndigheten kommer även att ha en övervakande roll och göra egna analyser för att kunna förutse migrationsströmmar. Medlemsländer ska kunna begära assistans från myndigheten. Men den ska också sättas in efter ett beslut av EU-kommissionen där det finns brister i gränskontrollerna och då ett land inte kan eller vill vidta åtgärder.

Sverige tar avstånd

Den senare delen av förslaget är det mest känsliga då det innebär att EU tar över gränskontrollerna från ett land. Det är också den del som det väntas bli störst diskussioner om i ministerrådet.

När frågan har varit uppe tidigare har den svenska regeringen poängterat att inget får leda till att EU tar kontrollen över ländernas gränser. Det är och förblir en fråga som varje land ska bestämma över.

– Vi står upp för mer samarbete, men vi är noga med att detta ytterst är en nationell kompetens. Exempelvis måste Sverige som land självt ha kontroll över gränserna; det är inte ett EU-mandat, sade statsminister Stefan Löfven vid ett möte med EU-nämnden i mitten av oktober.

Bättre passkontroller

På en annan punkt i kommissionens gränspaket har Sverige fått gehör: Bättre kontroller av EU-medborgare vid de yttre gränserna.

– Alla som passerar gränsen, även EU-medborgare, ska kontrolleras mot befintliga register, sade Timmermans.
Det gäller bland annat en mer systematisk kontroll av de biometriska uppgifter (fingeravtryck och ansiktsform) som finns i passen. Detta är en viktig åtgärd för att hindra terrorister och andra kriminella tar sig in i EU med falska pass.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00