Svenska EU-parlamentariker sågar von der Leyens tal
Tamt, självgott, ryggdunkande, fattigt och bottennapp. Få av de svenska europaparlamentarikerna är imponerade av von der Leyens ”state of the union”-tal.

Johan Manell
Nyhetschef och redaktör Altinget RikspolitikEU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tog upp många områden i sitt årliga ”state of the union”-tal. På agendan stod allt från pandemi och ekonomi till klimat och försvar. Men när de svenska europaparlamentarikerna redogör för sin syn på en pressträff efter talet är tongångarna inte positiva.
– Hon pratar om i stort sett allting. Corona, ekonomi, klimatet, Afghanistan, HBTQ-frågor, rättsstaten, yttrandefrihet, biodiversitet. Hon försöker verkligen inrymma allt i talet. Det jag tycker hon saknar helt är någon typ av självreflektion när det gäller brexit som är en jätteförändring i EU:s samarbete. Här tycker jag man hade kunnat visa större ödmjukhet och dra lärdomar, säger Jessica Stegrud (SD).
Tomas Tobé (M) menar att det inte var ämnesområdena som var problemet utan snarare bristen på förslag.
– Jag tror inte att det här talet kommer gå till historien som ett av von der Leyens starkaste tal. Det var ett tal som berörde de politiska områden som krävdes men det var rätt fattigt på konkreta initiativ, säger han.
Kritiken fortsätter från flera av de andra.
– Ursula von der Leyen är som en pep-talkare. Allting som händer på EU-nivå ser hon i positiva färger. Det är inte en riktigt sanningsenlig bild, säger Malin Björk (V).
– Min bild av talet är att det är en självgod balansakt med massa självryggdunkningar. Det fanns väldigt lite reflektion vad EU har gjort för fel när det gäller klimatkrisen, demokratin och ekonomins återhämtning, säger Abir al-Sahlani (C).
– Ursula von der Leyen är inte vem som helst utan ledare för väldens friaste och rikaste region så självklart ska vi ha höga förväntningar på henne när hon stakar ut riktningen för EU. Men talet var i mycket en besvikelse. I jämförelse med förra året var det oerhört tamt. Inte minst i ljuset av läget EU är i där vi står inför en rad avgörande frågor, säger Alice Bah Kuhnke (MP).
En mer positiv syn har Karin Karlsbro (L) som tycker att det är bra av Ursula von der Leyen att stå upp Europasamarbetet.