Om  
Torbjörn Sjöström
Karin Nelsson

Svenska Dagbladet överger Novus efter mindre än ett år

Knappt ett år efter senaste bytet väljer Svenska Dagbladet att lämna Novus för att i stället inleda ett samarbete med Demoskop för tidningens opinionsmätningar.

Demoskop, med opinionschef Johan Martinsson och vd Karin Nelsson, ska leverera Svenska Dagbladets opinionsundersökningar framöver. Till höger: Erik Hedtjärn, tillförordnad redaktionschef.
Demoskop, med opinionschef Johan Martinsson och vd Karin Nelsson, ska leverera Svenska Dagbladets opinionsundersökningar framöver. Till höger: Erik Hedtjärn, tillförordnad redaktionschef.Foto: Linus Sundahl Djerf/SvD
Miranda Olsson

För snart ett år sedan bytte SVT och Svenska Dagbladet mätinstitut med varandra. Svenska Dagbladet lämnade Kantar Public för Novus vars vd Torbjörn Sjöström var glad över sin nya samarbetspartner.

– Det är ont om plats i tv-media. Det är tre sekunder sen är det klart. Däremot traditionell tidningspress har en helt annan möjlighet att förklara väljarbeteende på ett annat sätt, sade han till Altinget då.

Nu väljer Svenska Dagbladet att överge Novus för att i stället börja samarbeta med Demoskop, som sedan 2014 även genomför väljarundersökningar åt Schibstedskamraten Aftonbladet.

– Vi är väldigt stolta över att kunna bredda samarbetet och kunna föra ut våra analyser av politik och samhällsutvecklingen, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop, i ett pressmeddelande.

Även Erik Hedtjärn, tillförordnad redaktionschef på Svenska Dagbladet gläds åt det nya samarbetet och att få arbeta med Demoskops nya opinionschef.

– Det är få som sitter på lika djupa kunskaper om väljaropinionen som Johan Martinsson. Hans initierade analyser kommer lyfta vår journalistik ytterligare och hjälpa läsarna att förstå den politiska utvecklingen bättre, säger Hedtjärn.

Kritiken mot Novus

Novus har hamnat i blåsväder vid flera tillfällen de senaste åren. Inför valet 2022 kritiserades de dagliga mätningar som institutet gjorde för SVT. Före jul avslöjade Kvartal även felaktiga uppgifter om deltagarfrekvenser i Novus mätningar.

Vd Torbjörn Sjöström erkände att företaget gjort fel när de avrundat siffrorna, men att uppgifterna i övrigt varit korrekta.

Nämnda personer

Torbjörn Sjöström

Vd Novus
Civilingenjör (Blekinge tekniska högskola 1998)

Karin Nelsson

Vd Demoskop
Civilekonom (Lunds uni. 1992)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00