Svensk vapenexport dalar

HANDEL. Förra året minskade den svenska exporten av försvarsmateriel. Exporten uppgick till åtta miljarder kronor - en minskning med 33 procent jämfört med året dessförinnan.

Per-Anders Sjögren

Det framgår av den årliga redovisningen från Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

Bakgrunden är att den svenska exporten av försvarsmateriel under senare år har dominerats av ett antal större affärer som har fått ett stort genomslag i statistiken.

–  Flera av dessa system har slutlevererats och därmed minskade värdet på exporten under 2014, kommenterar Christer Ahlström, generaldirektör på ISP, i ett pressmeddelande.

Sveriges kontakter med Saudiarabien är just nu en omdebatterad inrikespolitisk fråga, framförallt genom det avtal om militärt samarbete som löper ut i år. När det gäller exporten av krigsmateriel till Saudiarabien uppgick den till 338 miljoner kronor under 2014, vilket ska jämföras med 750 miljoner kronor under 2013.

Liksom tidigare år går en stor del av exporten, 78 procent, till EU-länderna och andra samarbetspartners som USA och Norge. Exporten till USA uppgick under förra året till drygt 1,4 miljarder kronor och exporten till Norge motsvarar ett värde på nära 1,3 miljarder kronor. Det tredje största mottagarlandet var Thailand. Exporten dit uppgick till 532 miljoner kronor.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00