Debatt

Svenonius (M): Den socialistiska oppositionen i Region Stockholm har kört i diket

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Region Stockholm vill flytta makten från patienter till byråkrater och politiker. Moderaterna har en annan vision. Vi står upp för tillgänglig vård och valfrihet, skriver Irene Svenonius (M).

”Så länge Moderaterna är med och styr i Region Stockholm kommer systemen aldrig sättas före människan”, skriver Irene Svenonius (M).
”Så länge Moderaterna är med och styr i Region Stockholm kommer systemen aldrig sättas före människan”, skriver Irene Svenonius (M).Foto: Jessica Gow/TT
Irene Svenonius
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sjukvården i Region Stockholm är en av landets mest tillgängliga och högkvalitativa. Här är köerna kortare, utbudet bredare och valfriheten större. Men tyvärr vill den socialistiska oppositionen i Region Stockholm slå sönder denna framgångsrika vårdmodell.

Skattehöjning för stockholmarna

I Socialdemokraternas och Vänsterpartiets budgetförslag skär man ned på vårdvalen och flyttar makten bort från patienter till byråkrater och politiker. Därutöver föreslås en rejäl skattehöjning för länets invånare. Deras respektive budgetförslag är en dikeskörning som kan stå stockholmarna dyrt.

I Region Stockholm har vi moderater tillsammans med våra koalitionspartners i 15 års tid fokuserat på att korta vårdköerna och öka tillgängligheten. I Sveriges huvudstadsregion ska den som är sjuk få vård i tid, i stället för en kölapp.

För denna vision har vi fått återkommande kritik från såväl Socialdemokraterna som deras parhäst Vänsterpartiet. Detta socialistiska oppositionsblock hävdar att när människor får vård i tid genom vårdvalen och de fristående aktörerna dräneras den offentligt drivna vården på resurser och att vår ambition att flytta ut vården närmare patienterna, genom att göra vårdcentralerna till navet, utarmar akutsjukhusen.

Vision för växande vårdköer

Jag har svårt att förstå logiken bakom den här kritiken. Framför allt för att den inte är med verkligheten överensstämmande. Akutsjukhusen har fått ökade resurser år efter år och har anställt allt fler medarbetare. I vår budget för 2022 anslås över 70 miljarder kronor till sjukvården i Stockholm. Det är en ökning med 2,2 miljarder jämfört med 2021.

Om det är med dessa servettskisser som grund som den socialistiska oppositionen vill styra vården är huvudstadsregionen illa ute om de skulle ges ansvar på riktigt.

Men i synnerhet har jag svårt att se hur den socialistiska oppositionens alternativa vision, som slår undan benen för fristående vård och kraftigt höjer skatten för vanligt folk, skulle vara bättre för stockholmarna. Ett minskat utbud av vård, med växande vårdköer som väntat resultat, och högre skattetryck är knappast vad som behövs nu.

Därutöver är det skrämmande att se hur oseriöst såväl Socialdemokraterna som Vänsterpartiet hanterar budgetprocessen. Totalt omfattar Region Stockholms budget mer än 118 miljarder kronor.

Vård på rätt plats

Att Vänsterpartiet presenterar en budget utan siffror och att Socialdemokraterna väljer en egen beräkningsmodell som ger dem möjlighet att spendera mer pengar än vad finansministerns egna prognoser ger är allvarligt. Om det är med dessa servettskisser som grund som den socialistiska oppositionen vill styra vården är huvudstadsregionen illa ute om de skulle ges ansvar på riktigt.

Moderaterna har en annan vision. Människor ska få vård när de behöver den och på rätt plats. Vi flyttar vården närmare patienterna genom att stärka vårdcentralerna, erbjuda specialistvård runt om i länet och låter stockholmarna välja vårdgivare. Våra akutsjukhus ska kunna fokusera på de patienter som behöver deras kompetens. Just därför har Stockholms län kortare köer och fler läkarbesök än riksgenomsnittet.

Samtidigt finns det mycket kvar att göra. I vårt budgetförslag höjer vi anslagen till vårdcentralerna och öronmärker en halv miljard till att kapa köerna och arbeta bort vårdskulden. Vårt långsiktiga mål är att alla vårdköer i Region Stockholm ska bort.

Hellre patientmakt än politikermakt

Till skillnad från den socialistiska oppositionen står vi upp för tillgänglig vård och valfrihet. Vi kommer alltid motarbeta varje försök från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att byta patientmakt mot politikermakt, höja skatten för vanligt folk och äventyra ekonomin. Så länge Moderaterna är med och styr i Region Stockholm kommer systemen aldrig sättas före människan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00