Sven-Otto Littorin är ny gruvordförande

UPPDRAG. Bolaget bakom det omstridda gruvprojektet i Kallak väljer återigen en ex-politiker som styrelseordförande. Det är tidigare M-politiken Sven-Otto Littorin som tar över stafettpinnen efter före detta S-politikern Göran Färm.

Nybliven delägare i PR-byrå. Nu är Sven-Otto Littorin även styrelseordförande i ett gruvbolag.
Nybliven delägare i PR-byrå. Nu är Sven-Otto Littorin även styrelseordförande i ett gruvbolag.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Johanna Alskog

Tidigare moderata arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin är ny styrelseordförande i Beowulf Mining – bolaget som under flera år försökt få tillstånd att öppna en järnmalmsgruva i Kallak utanför Jokkmokk.

Littorin, som nyligen blev delägare i PR-byrån The Labyrinth, är nöjd över det nya styrelseuppdraget. Han säger att Beowulf Minings gruvplaner utgör en viktig hörnsten för Jokkmokks och Norrbottens framtid.

– Jag är väldigt glad över att vara en del av den framtiden, säger han i ett pressmeddelande.

Politiker nummer två

Littorin efterträder Göran Färm, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd och EU-parlamentariker, som har lett Beowulf Minings styrelsearbete sedan år 2017.

– Den viktigaste uppgiften är att få ingång Kallakprojektet i Jokkmokk. Vi välkomnar att regeringen bett länsstyrelsen i Norrbotten att komma med ett ställningstagande till 1 december, sade Göran Färm när han utsågs för två år sedan.

Den uppgiften har dock Färm inte lyckats ro i land. Kallak-gruvan är ett synnerligen segdraget ärende hos regeringen, en svårhanterlig fråga för det rödgröna samarbetet där miljö- och jobbintressen har svårt att mötas.

Konstitutionsutskottet har granskat den långsamma handläggningen, efter en anmälan av riksdagsledamot Mattias Karlsson (M). Resultatet av den granskningen blir offentlig på torsdag när KU justerar årets granskningsbetänkande.

Nämnda personer

Sven Otto Littorin

Partner The Labyrinth, styrelseordförande Beowulf Mining
Ekonomie kandidatexamen (Lunds universitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00