Svantessons högra hand – här är finansens nya statssekreterare

En chefsekonom på Timbro, en riksdagsveteran och en doktorand i nationalekonomi ska hjälpa Elisabeth Svantesson (M) med det nya jobbet. Statssekreterarna hos finansdepartementets tre ministrar har utsetts – och han får ansvar för den politiska staben.

Lars Hjälmered och Jesper Ahlgren är två av finansministerns nya statssekreterare. Natasa Ristic Davidson blir även hon statssekreterare på Finansdepartementet, hos civilminister Erik Slottner (KD).
Lars Hjälmered och Jesper Ahlgren är två av finansministerns nya statssekreterare. Natasa Ristic Davidson blir även hon statssekreterare på Finansdepartementet, hos civilminister Erik Slottner (KD).Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet, Vårdföretagarna, Axel Adolfsson
Miranda Olsson

Lars Hjälmered kandiderade inte till omval efter sexton år som ledamot. I stället tar han nu plats på finansdepartementet som statssekreterare hos den nya finansministern. Han har bland annat varit ordförande för näringsutskottet och nu senast Moderaternas utbildningspolitiska talesperson.

Efter att ha ingått i Moderaternas förra finansminister Anders Borgs stab återvänder Carolina Lindholm, doktorand i nationalekonomi på IIES vid Stockholms universitet, till Regeringskansliet som statssekreterare hos Elisabeth Svantesson (M). Hon har tidigare arbetat på finansdepartementets budgetavdelning och klev för två år sedan in som vikarierande budgetchef på Moderaternas riksdagskansli.

Lämnar riksbanken

Även Moderaternas chefsekonom Jesper Ahlgren följer med finansministern till finansdepartementet. Han har tidigare varit chefsekonom på Timbro och politisk sakkunnig i Alliansregeringen.

Sista platsen i Svantessons team tillhör Johanna Lybeck Lilja. Hon har tidigare varit statssekreterare hos Peter Norman som var finansmarknadsminister i Alliansregeringen 2010–2014.

Den nya finansmarknadsministern Niklas Wykman (M) får i stället sällskap av Johan Almenberg som tidigare var sakkunnig hos Anders Borg. Senast kommer han från Riksbanken där han har varit chef för enheten för ekonomisk-politisk analys. Innan dess var Johan Almenberg biträdande chefsekonom på Finansinspektionen, och innan dess enhetschef på Konjunkturinstitutet.

Natasa Ristic Davidson blir statssekreterare hos civilminister Erik Slottner (KD) efter ett knappt år som näringspolitisk expert på Vårdföretagarna. Hon har innan dess arbetat i över 20 år för Kristdemokraterna som politiskt sakkunnig, utredare och biträdande kanslichef. Från 2017 var hon chef för partiets politikavdelning. Hon tillträder sin nya tjänst den 4 november.

Han blir stabschef

Johan Paccamonti
Johan Paccamonti Foto: Stockholms stad
Samtidigt som statssekreterarna gör sig hemmastadda kliver även en ny planeringschef in på departementet som även ska ha ansvar för den politiska staben. Johan Paccamonti har varit budgetchef för Moderaterna de senaste fem åren och har totalt över tio års erfarenhet i partikansliet. 

Paccamonti har bland annat varit politisk sakkunnig under Anna Kinberg Batras tid som ekonomisk-politisk talesperson. 

Nämnda personer

Natasa Ristic Davidson

Statssekreterare hos civilminister Erik Slottner (KD)

Lars Hjälmered

Statssekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Civilingenjör i maskinteknik (Chalmers, 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00