Svantesson: ”Behöver veta vilka som bor i landet”

Efter riksdagens ja till en nationell folkräkning utökas nu flera myndigheters skyldigheter att underrätta Skatteverket, som i sin tur får i uppdrag att ta fram förslag på hur folkräkningen ska förbättras. ”Att göra hembesök och kontroller är en del av det här”, säger SD:s Jimmie Åkesson på en pressträff med finansministern.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

Sedan 1990 då den sista folkräkningen genomfördes har man utgått från befintliga register för att få koll på Sveriges befolkning. Förra året beslutade dock riksdagen att en stor nationell folkräkning ska genomföras.

Nu tar regeringen och Sverigedemokraterna ytterligare ett steg. Drygt 500 miljoner kronor avsattes i höstens budget, bland annat för Skatteverkets riktade kontroller. Nu får myndigheten också ett nytt uppdrag för att göra ”en bättre lägesbild” av vilka som finns i landet och ska föreslå vilka verktyg som behövs för en folkräkning.

– I dag gör de en lägesbild över vilka som är folkbokförda eller borde vara folkbokförda, men det finns också många andra personkretsar eller personer som finns i Sverige och som vi behöver veta finns här, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en pressträff. 

{{toplink}}
Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
Läs också

0:000:00