Svag regering ska styra i Danmark

NY REGERING. Det blir Venstre som ensamt kommer att bilda regering i Danmark. Partiledaren Lars Løkke Rasmussen har gett upp försöken att få med något annat parti och det blir nu en liten minoritetsregering som ska styra landet.

Ensam är stark. Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen har gett upp försöken att få med något annat parti i regeringen.
Ensam är stark. Venstres partiledare Lars Løkke Rasmussen har gett upp försöken att få med något annat parti i regeringen.Foto: Venstre
Per-Anders Sjögren

Efter en veckas förhandlingar meddelade Lars Løkke Rasmussen på fredagen att han kommer att bilda en regering som enbart består av Venstre. Försöken att få med sig något annat parti, som valvinnaren Dansk Folkeparti, har inte burit frukt. Resultatet blir en svag dansk regeringen som enbart förfogar över 34 mandat och som måste ha med sig ytterligare 56 röster från andra partier för att få genom sin politik i Folketinget.

Enligt Altingets politiska kommentator i Danmark, Erik Holstein, har Venstre och Lars Løkke Rasmussen inte lyckats att säkra regeringsunderlaget på samma sätt om tidigare minoritetsregeringar.

- Det är inte alls samma förståelse mellan partierna denna gång och det kan göra livet farligt för en Venstre-regering. Det kan bli att hoppa från isflak till isflak och det kräver ett osedvanligt gott balanssinne, kommenterar han på Altinget.dk.

Nämnda personer

Lars Løkke Rasmussen

Danmarks utrikesminister, folketingsledamot, grundare och partiledare Moderaterne, f.d statsminister för Venstre
Cand. jur. (Københavns Uni., 1992)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00