Strid väntas när asbesten ska städas ur Europa

EU-förhandlingarna om ett nytt direktiv för asbest har gått in i slutförhandlingar. Parlamentets högre krav på accepterade gränsvärden ställs mot ministerrådet och kommissionens förslag på lägre. ”Vi menar att arbetstagarna ska skyddas mot i princip all exponering av asbest”, säger Johan Torstensson Aas, Byggnads. 

EU-förhandlingarna om ett nytt direktiv för asbest har gått in i trilog. Parlamentets högre krav på accepterade gränsvärden ställs mot ministerrådet och kommissionens förslag på lägre. Men en överenskommelse ser inte ut att kunna gå i mål förrän efter att Sverige lämnat över ordförandeklubban till Spanien. 
EU-förhandlingarna om ett nytt direktiv för asbest har gått in i trilog. Parlamentets högre krav på accepterade gränsvärden ställs mot ministerrådet och kommissionens förslag på lägre. Men en överenskommelse ser inte ut att kunna gå i mål förrän efter att Sverige lämnat över ordförandeklubban till Spanien. Foto: Heiko Junge/NTB/TT
Louise Carlsson-Örning

De nya EU-direktivet för asbest har nu börjat förhandlas i trilog mellan parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen.

På förhandlingsbordet ligger parlamentets förslag att sänka det tillåtna gränsvärdet för asbest till en nivå som är hundra gånger lägre än dagen. På bordet ligger också ministerrådets och kommissionens förslag där båda nöjer sig med att sänka nivån tio gånger jämfört med dagens tillåtna. 

Båda nivåerna är visserligen en sänkning från dagens tillåtna gränsvärde på 0,1 fibrer asbest per kubikcentimeter. Men kommissionens och rådets förslag har fått kritik för att inte gå tillräckligt långt för att skydda arbetare. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00