Strid ström av KU-anmälningar – men inte fler än tidigare år

I januari har det strömmat in KU-anmälningar. Orsaken är en deadline för att ärendet ska hinna granskas under våren. Trots tal om motsatsen är det alltså inte fråga om rekordmånga anmälningar just i år.

Det blir många ärenden för konstitutionsutskottet även i år. Men inte fler än vanligt.
Det blir många ärenden för konstitutionsutskottet även i år. Men inte fler än vanligt.Foto: Lars Schröder/TT
Johan Manell

Den senaste tiden har nyheterna om KU-anmälningar duggat tätt. Det är inte så konstigt med tanke på att hela tolv anmälningar inkommit bara i januari. Men det brukar rasa in anmälningar i början av året. Förra året inkom det i januari nio anmälningar och året dessförinnan tio. Rekordet på senare år är 26 stycken i januari 2016.

Förklaringen till anmälningsivern i början av året beror på en deadline. För att en anmälan ska granskas av konstitutionsutskottet under våren så måste den komma in före ett ”streckdatum”.

– I december varje år fastställer utskottet ett datum. Det brukar vara en fredag i närheten av månadsskiftet januari/februari. I år var streckdatum fredag den 28 januari. Kommer en anmälan in efter det datumet behandlas den nästa vår, säger Peder Nielsen, kanslichef på konstitutionsutskottet, till Altinget.

Totalt har KU 33 nya anmälningar att granska i år. Det ligger i linje med de senaste åren. Även i kategorin anmälningar under ett år sticker 2015/2016 ut med 48 KU-anmälningar.

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

Uppmärksamhet

Utskottsveteranen Tuve Skånberg (KD), som varit ledamot av utskottet sedan 2010, ser inte heller att årets anmälningsskörd skulle sticka ut. Och att det kommer många i januari ser han som naturligt.

Kan man anmärka att man är sur på någonting, då urartar det. Det måste vara lite substans i det i alla fall.

Tuve Skånberg (KD)
Ledamot i konstitutionsutskottet

– När deadlinen närmar sig börjar ju alla fundera om det är någonting som är lite konstigt som jag kan anmäla. Så får de sitt TT-telegram och så är det bra med det, säger han till Altinget.

Flera av samma

Utskottet är van att hantera många anmälningar menar Skånberg och dessutom ser han att flera av anmälningarna är på samma tema.

– Det är nämligen så att när man har utfrågningen får de partier som anmält första tjing på frågor. Det gör att flera partier har lämnat in en anmälan. Det blir inte så mycket mer jobb för oss. Det är bara att de säger ”vi också”.

Tuve Skånberg (KD) i samband med presentationen av KU:s betänkande förra året.
Tuve Skånberg (KD) i samband med presentationen av KU:s betänkande förra året. Foto: Lars Schröder/TT
Att flera partier anmäler för samma sak är inte heller någonting som ger något extra i utskottsbehandlingen.

– KU är ganska så luttrade, hela gänget. Vi behandlar och utreder dem men mängden gör inte att vi blir mer benägna att bifalla utan vi kollar om det finns substans i det. Gör det det så kritiserar vi.

Moderaterna toppar listan

När man tittar från vilket politiskt håll KU-anmälningarna kommer så sticker Moderaterna ut. De står för ungefär hälften av alla anmälningar. Den ledamot som toppar listan med flest anmälningar är partiets gruppledare Tobias Billström (M) med fem stycken. Och statsminister Magdalena Andersson (S) är den som anmälts flest gånger (4) följd av Anders Ygeman, Ann Linde och Per Bolund (3 vardera).

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

Grindvakt

Det enda parti, förutom Socialdemokraterna, som inte skickat in någon KU-anmälan under det gångna året är Kristdemokraterna. Det har Tuve Skånberg också en förklaring till. De ledamöter som vill anmäla stämmer nämligen först av med någon av partikollegorna i konstitutionsutskottet att det är rimligt.

– Det måste vara så. Kan man anmärka att man är sur på någonting, då urartar det. Det måste vara lite substans i det i alla fall. Är det helt orimligt så avråder man en ledamot och säger att det här blir dålig press för dig om du lämnar in. Det är möjligt att jag är något strängare än andra, säger han.

Nämnda personer

Tuve Skånberg

Tidigare riksdagsledamot (KD)
Teologie doktor (Lunds uni. 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00