Strandhäll efter ministertiden: Hoten minskar inte

Trots att hon klivit av som minister fortsätter kommentarerna och trakasserierna i de sociala medierna. I en ny rapport framgår hur hot och hat får kvinnor i politiken att tystna, men Annika Strandhäll, S-kvinnors förbundsordförande, vill inte backa. 

Kvinnor i politiken utsätts i större utsträckning för hot och hat än män, något som S-kvinnors förbundsordförande Annika Strandhäll (S) fått känna av. Så även C-ledaren Annie Lööf som beskrivit en lättnad över att inte komma till skada i valrörelsen.
Kvinnor i politiken utsätts i större utsträckning för hot och hat än män, något som S-kvinnors förbundsordförande Annika Strandhäll (S) fått känna av. Så även C-ledaren Annie Lööf som beskrivit en lättnad över att inte komma till skada i valrörelsen. Foto: Tim Aro/TT, Fredrik Sandberg/TT
Miranda Olsson

Uppdraget som miljöminister avslutades i oktober då nya namn tog plats i regeringen. Det var inte första gången Annika Strandhäll var statsråd, och inte heller första gången hon lämnat.

Ju högre i makthierarkin vi tittar, desto större är skillnaden mellan kvinnors och mäns utsatthet för våld.

Mäktiga kvinnor är mer utsatta för hot och hat än män, men trots att Annika Strandhäll inte längre innehar samma topposition i svensk politik fortsätter kommentarerna riktade mot henne som person.

– För egen del har jag inte märkt en särskilt stor förändring. Jag är en så pass offentlig person, så även när jag klivit av blir jag inte anonym utan anses nog fortfarande vara en ganska kraftfull opinionsbildare i sociala medier, säger hon till Altinget.

I en ny rapport från SNS beskriver forskaren Sandra Håkansson omfattningen, formen och konsekvenserna av de hot och hat som svenska politiker möter. Och förutom steg i karriären är synligheten mer kostsam för kvinnor i politiken, än män. 

Betalar kvinnor ett högre pris för makten, frågar sig Sandra Håkansson i sina studier av svenska politiker på kommunal och nationell nivå. Svaret är ja.

– Sexistiska attityder får förövare att trakassera och hota kvinnor med politisk makt i långt högre grad än män i motsvarande positioner, skriver forskaren i Svenska Dagbladet

Kommentarer om sitt kön eller sin sexualitet är en del av den politiska vardagen för 41 procent av de kvinnliga riksdagsledamöterna i den studie Håkansson gjort. Ledamöterna möter uttryck som ”hora” och ”bitch”, meddelanden mitt i natten, dickpicks och hot som ”du borde våldtas”. De med invandrarbakgrund eller som är homosexuella uppger att trakasserierna också riktas mot deras härkomst eller sexuella läggning.