Myndighet zoomar in strålande vildsvin i Heby

KORTNYTT. Strålsäkerhetsmyndigheten avgränsar sina mätningar av cesium-137 i vildsvinskött. Nu ligger fokus enbart på vildsvinen som skjuts i Heby kommun.

Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Vid tiden för Tjernobylolyckan på 1980-talet var utbredningen av vildsvin blygsam i de områden där det radioaktiva nedfallet var som störst. Därför har Strålsäkerhetsmyndigheten under vintern bekostat 250 provtagningar av vidsvinskött från skjutna vildsvin i dessa områden. En stor andel av köttproverna har visat sig överstiga försäljningsgränsvärdet på 1 500 becquerel per kilo.

Nu går myndigheten vidare och avgränsar provtagningarna till vildsvin fällda i Heby kommun. Det innebär att Strålsäkerhetsmyndigheten under hela år 2018 kommer att bekosta laboratorieanalys av köttprover från vildsvin som skjuts i kommunen. Syftet är att få en bild av hur cesiumhalten varierar över året.

Flera vildsvin bör ej ätas alls

De provtagningar som hittills gjorts i Heby har visat att hälften av vildsvinen överstiger 1 500 becquerel per kilo, medelvärdet är 3 600. Flera av de fällda vildsvinen har halter mycket nära eller över 10 000 becquerel per kilo, det vill säga den nivå där Livsmedelsverket avråder från att alls äta köttet.

Jämförelsevis är det inget av de provtagna vildsvinen i Södermanlands och Dalarnas län vars kött har haft halter över 1 500 becquerel per kilo.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00