Stor släktförmögenhet ger höga betyg

UNDERSÖKNING. Barn i förmögna släkter har högre slutbetyg från grundskolan och läser oftare vidare på studieförberedande program.

Mattias Croneborg

Det visar ny forskning från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Tidigare forskning har visat att barns resultat i skolan till viss del kan förklaras av social klass, föräldrarnas inkomst och utbildningsnivå. Den nya studien visar att även släktens förmögenhet är viktig för att förstå barns skolprestationer.

– Förmögenhet i form av pengar, aktier eller fastigheter är viktig att ta hänsyn till då den spelar roll för den miljö som barnen växer upp i. Det är alltför ensidigt att se till arbetsinkomster då individer kan ha blivit rika på annat sätt, kommenterar Martin Hällsten, som är en av två rapportförfattare, i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024