Stor släktförmögenhet ger höga betyg

UNDERSÖKNING. Barn i förmögna släkter har högre slutbetyg från grundskolan och läser oftare vidare på studieförberedande program.

Det visar ny forskning från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Tidigare forskning har visat att barns resultat i skolan till viss del kan förklaras av social klass, föräldrarnas inkomst och utbildningsnivå. Den nya studien visar att även släktens förmögenhet är viktig för att förstå barns skolprestationer.

– Förmögenhet i form av pengar, aktier eller fastigheter är viktig att ta hänsyn till då den spelar roll för den miljö som barnen växer upp i. Det är alltför ensidigt att se till arbetsinkomster då individer kan ha blivit rika på annat sätt, kommenterar Martin Hällsten, som är en av två rapportförfattare, i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Mer digitalt på Arbetsförmedlingen Næste artikel Vårdplatser minskar och överbeläggningar ökar
Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

ÖVERBLICK. Coronakrisen har gjort att stödet för Socialdemokraterna skjuter i höjden. Flera som har sitt uppehållstillstånd knutet till arbete riskerar att förlora det, varnar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Personal på Statens servicecenter exponeras för smitta. Läs Altingets överblick.