Stor press på försvarsdepartementets anställda

Sju av tio medarbetare på försvarsdepartementet uppger en arbetsbelastning som är eller kan bli en riskfaktor. ”Personalen går på knäna”, säger Karina Åbom-Engberg, avdelningsordförande för ST inom Regeringskansliet.

Försvarsdepartementets anställda är pressade. Nu väntar en omorganisation för att underlätta, och fler rekryteringar.
Försvarsdepartementets anställda är pressade. Nu väntar en omorganisation för att underlätta, och fler rekryteringar.Foto: Mikaela Landeström /TT
Miranda Olsson

Regeringen har sedan den tillträdde behövt hantera ett försämrat säkerhetsläge. Kriget i Ukraina, en ökad terrorhotnivå och ett svenskt medlemskap i Nato pressar försvarsdepartementet med högst arbetsbelastning i hela Regeringskansliet.

– Personalen går på knäna. Det är mycket hela tiden och vi har ett extremt omvärldsläge som vi inte haft på decennier, säger Karina Åbom-Engberg, avdelningsordförande för ST inom Regeringskansliet, till Altinget.

I den senaste arbetsmiljöundersökningen framgår att drygt sju av tio medarbetare upplever en arbetsbelastning som är eller kan bli en riskfaktor. Nära var fjärde svarande (23 procent) uppger att det är en omedelbar riskfaktor. 

Man orkar ett tag. Sen har vi ju en regering som har höga krav.

Karina Åbom-Engberg
Ordförande, ST i Regeringskansliet

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00