Stiernstedt ska styra upp nätläkarna

KORTNYTT. Regeringen vill få kontroll över de digitala läkartjänsterna. Utredaren Göran Stiernstedt samt Socialstyrelsen ska nu överväga hur marknaden kan styras upp, bland annat genom se över vilken vård som lämpar sig att vara digital.

Göra Stiernstedt.
Göra Stiernstedt.
Johanna Alskog

– Vi måste se till att också digitala vårdmöten omfattas av de regelverk och kontrollsystem vi har för att säkra patientsäkerhet och se till att vårdens resurser används där de behövs som mest. Det här är en relativt ny företeelse som inte har ett tydligt regelverk idag så det måste redas ut, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande med anledning av de två uppdrag som regeringen beslutade om i syfte att styra upp nätläkarmarknaden.

Utredaren Göran Stiernstedt, som leder utredningen Ordning och reda i vården, får ett tilläggsuppdrag att se över hur de digitala vårdtjänsterna ska bidra till principen om vård efter behov och fungera långsiktigt.

Samtidigt får Socialstyrelsen i uppdrag att se över både omfattning och inriktning på de digitala läkartjänsterna samt ta fram rekommendationer för vilken vård som lämpar sig att hantera som digitala vårdtjänster och lämna förslag på hur kvaliteten ska kunna följas upp.

Socialstyrelsen ska slutredovisa för regeringen i oktober i år, Göran Stiernstedt i slutet av året.

 

Dokumentation

Regeringens tilläggsdirektiv till Ordning och reda-utredningen.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00