STF står bakom avvecklingsbeslut – och ny styrelse

Inför STF:s riksstämma har debattläget varit högre än vanligt, detta med bakgrund i den markupplåtelse som STF och ett antal samebyar i södra Jämtland avtalade i slutet av förra året. De 59 ombuden ställde sig bakom STF:s nuvarande uppgörelse. Och en ny styrelse.

STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm (längst till höger) och representanter från samebyar i Jämtland och Härjedalen presenterar överenskommelsen om hur markupplåtelsen ska se ut vid en presskonferens i Östersund i augusti 2023.
STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm (längst till höger) och representanter från samebyar i Jämtland och Härjedalen presenterar överenskommelsen om hur markupplåtelsen ska se ut vid en presskonferens i Östersund i augusti 2023.Foto: Linnea Vesterlund/TT
Albin Bohlin

Avtalet om markupplåtelse ligger till grund för det arrendeavtal som Svenska Turistföreningen, STF, tecknar med länsstyrelsen för att kunna bedriva verksamhet i fjällen. Det nya avtalet innebär bland annat att en fjällstuga ska avvecklas, att fjällstationernas restauranger ska stängas, att antalet bäddar på fjällstationer ska minska och att anläggningarna ska öppna för sommaren 2–4 veckor senare än tidigare.

Diskussionerna mellan samebyarna och STF har ägt rum bakom stängda dörrar, vilket SVT har skildrat i en dokumentärserie. Processen har väckt känslor.

– Är inte riksstämman längre STF:s högsta beslutade organ? undrade ett ombud som ställde sig frågande till att styrelsen inte kallade till extrastämma inför beslutet, rapporterar STF:s tidning Turist.

En motion om att avbryta avvecklingen av fjällstugan Gåsen fick inte riksstämmans stöd, men ska ha orsakat intensiva debatt. STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm är lättad över beslutet:

– Nu har stämman sagt sitt och visat vad vi vill som förening. Det är klart att jag tänker på dem som fortfarande tycker något annat, men nu vet vi i vilken riktning vi ska gå. Men jag har också upplevt ett starkt stöd i den här frågan. Många har hört av sig och sagt att de tycker att det är ett tufft beslut att ta, men att det har varit rätt väg att gå. Det här stödet har inte hörts så mycket utan kommit direkt till mig och till styrelsen. Men det känns bra att stämman nu visar att vi lyssnat även på de medlemmarna, säger hon till Turist.

Vid riksstämman omvaldes Pia Jönsson Rajgård som styrelsens ordförande. Mikael Ahlerup ersätter Linda Bengtsson som lämnar styrelsen. Övriga styrelseledamöter från föregående mandatperiod valdes om.

STF:s nya styrelse
  • Pia Jönsson Rajgård, ordförande
  • Peter Fredman, vice ordförande
  • Mats Andersson
  • Putte Eby
  • Ina Engelbrektson
  • Britt-Marie Ahrnell
  • Adam Bergsween
  • Martin Sundin
  • Mikael Ahlerup (nyval)


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024