Analys av 
Johan Manell

Stenevis ambitioner för MP – modiga eller dumdristiga?

ANALYS. På söndag väljer Miljöpartiet nytt språkrör. Det mesta talar för att det blir Märta Stenevi. Hon vill att partiet ska breddas och tala om mer än bara miljö och klimat. Det är friskt vågat. Frågan är om MP inte behöver göra det raka motsatta?

Foto: Johan Nilsson/TT
Johan Manell

Till början var det åtta kandidater som ville efterträda Isabella Lövin som kvinnligt språkrör i Miljöpartiet. Men efter att riksvalberedningen beslutat sig för Märta Stenevi som sitt val har tronpretendenterna minskat till fyra i antal. Förutom Stenevi är riksdagsledamöterna Rebecka Le Moine och Annika Hirvonen samt Elin Söderberg, distriktsordföranden i Västerbotten kvar i kampen.

Det mesta talar ändå för att Stenevi blir vald. De namnkunnigaste utmanarna hoppade av efter att Stenevi blev föreslagen. Nyligen klev ett helt gäng namnkunniga miljöpartister fram i en debattartikel i Aftonbladet och förespråkade Stenevi. Ingen av de andra kandidaterna kan skylta med något liknande stöd i en större omfattning.

Breddning

Många framhåller att Märta Stenevi är en god kommunikatör och det kan säkerligen partiet behöva för att vända opinionstrenden. Men mer intressant är Stenevis ambition för partiet. Hon har i upprepade intervjuer uttalat att MP måste prata mer om andra frågor än bara miljö och klimat.

Det är ett måste om partiet ska växa till exempelvis de tyska miljöpartisternas väljarstöd (cirka 20 procent i mätningarna). Men dit är vägen lång. Sanningen är att vägen ner till 4-procentsspärren är betydligt kortare.

Räddningsaktion

Valet på söndag handlar inte bara om en personfråga. Det är i hög grad ett vägval för Miljöpartiet. Vill man satsa för att kanske vinna? Eller vill man säkra det man har?

Johan Manell

Huvudfokus i dagsläget borde således vara att rädda kvar partiet i riksdagen. När det gäller det målet är det långt ifrån säkert att Stenevis vision är den klokaste.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson sade i en intervju med Altinget i juni 2020 att det är just partiets vilja att bredda sig som kan vara en förklaring till det taskiga opinionsläget.

– I stället för att enbart “stay on message” med miljöfrågorna har man velat profilera sig på migrationsområdet. Det kanske är ett strategiskt misstag när det är en så enorm konkurrens om väljare som vi har med åtta-nio partier. Då har ett litet parti som äger en sakfråga så tydligt, som Miljöpartiet gör, inte råd att profilera sig på fler områden än ett.

Det samma gäller för Liberalerna. Sedan partiet började försöka bredda kommunikationen till att handla om mer än skolan har partiet tappat sakägarskapet och förlorat stöd.

Skurk eller hjälte?

Om Märta Stenevi blir vald blir det spännande att se om hon lyckas locka väljare med sin modiga strategi. Gör hon det kommer hon få hjältegloria i partiet och MP troligen säkra en nyckelroll i svensk politik för många år framöver. Misslyckas det är det risk att partiet halkar ur riksdagen och upplagt för en mer radikal utpräglad systemkritiker vid nästa språkrörsval.

Så valet på söndag handlar inte bara om en personfråga. Det är i hög grad ett vägval för Miljöpartiet. Vill man satsa för att kanske vinna? Eller vill man säkra det man har? Det är ombuden på kongressen som avgör.

Nämnda personer

Märta Stenevi

Språkrör Miljöpartiet
Studier i litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi (Lunds uni., 1995-1998), marknadsföring (IHM business school, 2003-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00