Statssekreterare nomineras till VA-pris

Branschföreningen VA-fakta nominerar fem aktörer till VA-priset, som delas ut världsvattendagen den 23 mars. En som har chansen att ta hem utmärkelsen är miljödepartementets statssekreterare.

Foto: Manki Kim/Unsplash
Jacob Hederos

Förutom att Anders Grönvall kan ta hem priset för sitt arbete med att ta fram reformen av den egna utredningen ”Vägar till hållbara vattentjänster”, så nomineras bland andra fotografen Peter Hoelstad och journalisten Po Tidholm För fotoutställningen ”Efter skyfallet” om sommarens översvämningar i Gävle.

Därutöver nomineras Patrik Berg och tyska bolaget Egeplast för bolagets uppfinning av uppkopplade och läckdetekterande rörsystem, tillsammans med projektet ”plats för vattnet” av VA SYD och dess projektledare Kristina Hall. De senare finalisterna lyfts fram för det omfattande arbete som gjort för att ”göra både städer och enskilda fastigheter mer motståndskraftiga mot översvämningar vid kraftiga regn.”

Svanströms El- och VVS nomineras för att ha ”öppnat upp dörrarna” för att nå helt nya målgrupper genom sin närvaro på sociala medier. Deras Youtubekonto, där man får följa firman i vardagen, har idag 43 000 prenumeranter och över 11 miljoner visningar.

Förra årets vinnare var forskningskonsortiet Mistra TerraClean, som utvecklar teknik för att rensa bort PFAS-ämnen ur dricksvatten och dessutom kan göra sötvatten av saltvatten.

Bakom VA-Fakta står branschorganisationerna Maskinentreprenörerna, Svenska Rörgrossistföreningen, VVS-Fabrikanternas Råd, som tillsammans representerar fler än 4 000 företag.

Nämnda personer

Anders Grönvall

Konsult, konsultbyrån 2050
Journalist (Journalisthögskolan i Göteborg 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00