Om  
Karin Wallensteen
Oscar Stenström

Statssekreterare blir ambassadör – ambassadör blir statssekreterare

En av Magdalena Anderssons statssekreterare Karin Wallensteen, har utsetts till ambassadör i Brasilien. Ny statssekreterare hos statsministern blir Oscar Stenström, som i dag är ambassadör i Chile.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johan Manell

Karin Wallensteen blev statssekreterare hos dåvarande statsminister Stefan Löfven (S) i januari 2019 och fortsatte som sådan även efter att Magdalena Andersson (S) tagit över. Med en bakgrund på utrikesdepartementet har hon ansvarat för utrikesfrågor. Nu lämnar hon jobbet för att i stället bli ambassadör i Brasilien.

Hennes jobb som statssekreterare tas över av Oscar Stenström, som i dag är ambassadör i Chile. Han har dock varit statssekreterare tidigare, 2014–2016 hos näringsminister Mikael Damberg och 2016–2018 hos handelsminister Ann Linde.

Extra på UD

Vid torsdagens regeringssammanträde anställdes också en extra statssekreterare tillfälligt hos utrikesministern. Det rör sig om Magnus Nilsson, som kommer från en roll som politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen. Hans anställning som statssekreterare på UD sträcker sig till den 31 augusti.

Nilsson var ordförande för S-studenter 2010–2013 och har också tidigare varit stabschef hos utrikesministern.

Nämnda personer

Karin Wallensteen

Sveriges ambassadör i Brasilien
fil. kand. statsvetenskap (Uppsala uni., 1996), studier i journalistik

Oscar Stenström

Rådgivare Wallenberg Foundations
Civilingenjör i industriell ekonomi (KTH, 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00