S-topp ska hantera sopor

Lars Stjernkvist (S) blir ny ordförande för Avfall Sverige.

Maja Andersson

Lars Stjernkvist, ordförande i Norrköpings kommunstyrelse, är vald till ordförande för Avfall Sverige. 

Han har tidigare tjänstgjort som riksdagsledamot 1991-1998, varit generaldirektör för Integrationsverket och varit Socialdemokraternas partisekreterare 1999-2004. Lars Stjernkvist är även särskild utredare för regeringens utredning kring styrning av gymnasieskolan, vilken ska redovisas 2020.

– Det här är ett drömuppdrag om man är engagerad i miljöfrågor och gillar att vistas i gränslandet mellan politik och näringsliv. Dessutom träder jag till i ett läge då hela verksamheten står inför en rejäl omställning och ambitionshöjning, säger Lars Stjernqvist i ett pressmeddelande.

Läs också: Ex-minister blir styrelseordförande

Beslutet att välja Stjernkvist som ny ordförande var enhälligt. Han tar över posten efter Claes Thunblad, som avböjde omval efter att ha avsagt sig uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i hemkommunen Järfälla.

– Lars bakgrund som kommunstyrelseordförande i Norrköping, en kommun som genomfört stora miljöprojekt, bådar gott för ett Avfall Sverige som även fortsättningsvis kommer att visa vägen till ett hållbart samhälle, kommenterar avgående ordförande Claes Thunblad. 

Avfall Sverige är kommunernas branschorganisation för avfallshantering och bevakar även avfallsbranschen i Sverige.

Nämnda personer

Lars Stjernkvist

Tidigare kommunstyrelsens ordförande (S) i Norrköpings kommun, tidigare partisekreterare
Kandidatexamen i offentlig förvaltning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00