Staten släpper anspråk på Waldemarsudde

BUDGET. Lagom till 150 års-jubileet av Prins Eugens födelse släpper staten ägaranspråk på byggnader och inventarier på Waldemarsudde. Staten efterskänker också en fastighet till en stiftelse som hävdar att den fick fastigheten för 120 år sedan.

Prins Eugen i Holland
Prins Eugen i HollandFoto: Foto: Rolf Cederström
Mattias Croneborg

I budgetpropositionen gör regeringen upp med två gamla surdegar i kategorin luddiga fastighetsavtal mellan stiftelser och staten. Regeringen får helhjärtat stöd av oppositionen i dessa frågar.

Oklarheter i äganderätten

Stiftelsen Prins Eugens Waldemarsudde har skrivit till regeringen och uttryckt att det finns oklarheter i äganderätten till byggnader och inventarier som testamenterats av Prins Eugen och som ingår i Waldemarsudde. Stiftelsen anser att förutom stiftelsekapitalet så ska även byggnaderna och inventarierna vara en del av stiftelsens tillgångar.

Men byggnaderna förvaltas i dag av Statens fastighetsverk. Regeringen delar stiftelsens uppfattning och föreslår att riksdagen godkänner att staten avstår sina anspråk på äganderätten till byggnader och inventarier vid Prins Eugens Waldemarsudde.

120 år gammalt anspråk 

Även Lunds universitet blir vinnare i budgeten. Fastigheten Lund Thomander 1 uppskattas vara värd 10 miljoner kronor. Den efterskänks nu till en stiftelse som förvaltas av Lunds universitet.

Bakgrunden är att Statens fastighetsverk, SFV, sedan 1993 har lagfart på fastigheten. Men stiftelsen menar att fastigheten donerades till stiftelsen 1895 och att den felaktigt övergick till SFV i samband med omorganisationen av SFV.

Kammarkollegiet har efter utredning kommit fram till att stiftelsen har äganderätten till fastigheten sedan donationstillfället. Men samtidigt ”finns det dock omständigheter som med viss styrka talar för att staten skulle kunna göra gällande hävd till fastigheten”, skriver regeringen.  

Det är allstå en besvärlig situation som behöver lösas, resonerar regeringen.  Och på torsdag eftermiddag kommer riksdagen därför att godkänna att staten avstår sina anspråk på fastigheten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00