Debatt

Staten måste ta ansvar för att det ska gå att bygga bostäder på landsbygden

Trots att allt fler vill flytta till landsbygden är det nästan omöjligt att få låna pengar för att bygga ett hus. Det försvårar befolkningstillväxten i stora delar av Norrland, skriver riksdagsledamoten Anna-Belle Strömberg (S).

Underskottet på bostäder på landsbygden drabbar hela kommuner, skriver debattören.
Underskottet på bostäder på landsbygden drabbar hela kommuner, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anna-Belle Strömberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Intresset för att flytta till landsbygden har ökat i Sverige. Inte minst tog det fart i samband med coronavirusets spridning, då digitala mötesformer lärde oss att allt fler kunde jobba på distans. Den gröna näringen och gröna industrin samt den ökade besöksnäringen har lett till nya arbetstillfällen som lockar allt fler att sätta ned sina bopålar utanför storstadsområdena.

Investera i hela Sverige

Underskottet på bostäder på landsbygden drabbar hela kommuner. För de landsbygder som har brist på arbetskraft blir det svårt att rekrytera om det inte finns lediga bostäder i området och service och skolor riskerar att läggas ned. En investering i bostadsbyggande i hela Sverige skulle definitivt bidra till att minska klyftan mellan land och stad.

Under mina år som kommunpolitiker i Örnsköldsviks kommun, hade jag bland annat förmånen att vara ordförande för landsbygdsgruppen som samverkade för utveckling. Ofta var bostadsfrågan och befolkningstillväxten på agendan och svårigheterna att med att få banklån för byggande av egna hus, även flerfamiljshus och boenden anpassade för äldre. I vissa fall var det strandskyddet som var problemet, andra gånger fanns inte kommunalt VA-nät till tomterna eller att det var dyrt och komplicerat regelverk som försvårade byggandet.

Bankerna vägrar låna ut

Det är viktigt att komma ihåg att det finns olika slags landsbygder med olika förutsättningar i Sverige. Men när jag lyssnar till kommun- och regionföreträdare i hela Norrland så lyfts oftast svårigheterna med att få banklån för byggande på landsbygden.

Bankerna vill inte låna ut eftersom produktionskostnaden blir högre än marknadsvärdet och lånet blir därmed en risk för banken. Det är också svårt att bedöma, eller ompröva marknadsvärdet när få bostäder säljs. Det här gör att människor som har fasta inkomster som vill bygga ett hus i inlandet har svårt att kunna göra det. Detta är ett problem som försvårar befolkningstillväxt i många av kommunerna i Norrland.

Vi socialdemokrater ser ett behov av att staten tydligare ska ta ledning, visa den politiska viljeinriktningen och hantera bostadsförsörjningen.

Utmaningarna på bostadsmarknaden behöver lösas av stat och kommun i samverkan. Genom en ny, samlad bostadsförsörjningslag kan det gemensamma ansvaret tydliggöras och förutsättningar för ett åtgärdsinriktat och målfokuserat arbete skapas. I dag har kommunerna huvudansvaret för bostadsförsörjningen. Alla kommuner måste ta ansvar för planering och byggande så att invånarna har tillgång till bra och hållbara bostäder.

Statlig bostadspolitik krävs

Vi socialdemokrater ser ett behov av att staten tydligare ska ta ledning, visa den politiska viljeinriktningen och hantera bostadsförsörjningen. Staten bör kunna bidra med fler aktiva åtgärder. Exempel på sådana kan vara landsbygdslån och någon form av statlig medfinansiering/mellanfinansiering kopplad till tydliga kreditvillkor vad avser hyresnivå, klimatstandard och sociala hänsyn.

Det behövs ett nytt sätt att värdera boende på landsbygden, en ny politik för bostadsutveckling i hela landet. Jag hoppas regeringen kan se helheten, ställa krav på bankerna och omvärdera den rådande bostadspolitiken. Så att hela Sverige kan leva.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00