SR kritisk mot Public service-kommittén

KORTNYTT. Sveriges Radio är kritisk mot förslaget om förhandsprövning som Public service-kommittén har lagt fram.

Förslaget innebär att kommersiella aktörer ska kunna begära en förhandsprövning av nya kanaler och tjänster som lanseras av Public service-företagen. SR menar att Public-servicens oberoende skulle hotas om regeringen skulle få i uppdrag att godkänna tjänsterna innan de lanserades. 

I sitt remissvar ställer sig SR också frågande till Public-service kommitténs påstående att förtroendesiffror har sjunkit betydligt de senaste tio åren. SR framhäver istället att förtroendet för SR ligger i topp jämfört med radiokanaler runtom i Europa. 

Läs vidare: S vill avskaffa förhandsprövning för Public service

Samtidigt som förslaget får kritik från Public service-bolagen ställer sig Myndigheten för press, radio och tv positiva till förslaget. 

”MPRT välkomnar kommitténs förslag för att göra systemet mer effektivt. Det ligger i linje med det förslag som myndigheten tidigare redovisat om att öppna upp för berörda intressenter att kunna begära att en tjänst förhandsprövas”, skriver myndigheten i sitt remissvar.

Forrige artikel Miljardinvesteringar krävs i vindkraft för att uppnå klimatmål Næste artikel Riksrevisionen: Valfrihet gynnar barn till lågutbildade föräldrar Riksrevisionen: Valfrihet gynnar barn till lågutbildade föräldrar
Arla svarar Littorin: Vi kan inte blunda för utvecklingen

Arla svarar Littorin: Vi kan inte blunda för utvecklingen

REPLIK. Det är nya villkor på matmarknaden som Arla måste anpassa sig till. Vi flyttar Boxholmsosten till Östersund för att bibehålla osten och skapa ny historia, skriver Heléne Gunnarson, mjölkbonde i Halland och styrelseledamot i Arla.