SR kritisk mot Public service-kommittén

KORTNYTT. Sveriges Radio är kritisk mot förslaget om förhandsprövning som Public service-kommittén har lagt fram.

Förslaget innebär att kommersiella aktörer ska kunna begära en förhandsprövning av nya kanaler och tjänster som lanseras av Public service-företagen. SR menar att Public-servicens oberoende skulle hotas om regeringen skulle få i uppdrag att godkänna tjänsterna innan de lanserades. 

I sitt remissvar ställer sig SR också frågande till Public-service kommitténs påstående att förtroendesiffror har sjunkit betydligt de senaste tio åren. SR framhäver istället att förtroendet för SR ligger i topp jämfört med radiokanaler runtom i Europa. 

Läs vidare: S vill avskaffa förhandsprövning för Public service

Samtidigt som förslaget får kritik från Public service-bolagen ställer sig Myndigheten för press, radio och tv positiva till förslaget. 

”MPRT välkomnar kommitténs förslag för att göra systemet mer effektivt. Det ligger i linje med det förslag som myndigheten tidigare redovisat om att öppna upp för berörda intressenter att kunna begära att en tjänst förhandsprövas”, skriver myndigheten i sitt remissvar.

Forrige artikel Miljardinvesteringar krävs i vindkraft för att uppnå klimatmål Næste artikel Riksrevisionen: Valfrihet gynnar barn till lågutbildade föräldrar Riksrevisionen: Valfrihet gynnar barn till lågutbildade föräldrar
WWF: Utrotningen av vilda djur sker i det tysta

WWF: Utrotningen av vilda djur sker i det tysta

DEBATT. Fler och fler vilda djur utrotas och det är en utrotning som sker i det tysta. Människan har kommit till en vändpunkt där ”business as usual” inte längre är ett alternativ, skriver representanter för Världsnaturfonden WWF och SLU.