Sportlovsråd kan komma i dag

RÅD. I dag väntas Folkhälsomyndigheten komma med råd inför sportlovet, enligt mötesanteckningar mellan myndigheter som Altinget har tagit del av. Den brittiska virusmutationen kan påverka reseavrådan mellan regionerna.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Marie Lundahl

I dag torsdag väntas Folkhälsomyndigheten komma med de första rekommendationerna inför sportlovet, enligt mötesanteckningar mellan Folkhälsomyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och länsstyrelserna, som Altinget tagit del av.

Muterade viruset påverkar

Sportlovsråden kan komma att påverkas av vad Folkhälsomyndighetens analysresultat av det muterade coronaviruset som börjat spridas i vissa regioner. 

Enligt Folkhälsomyndigheten har stickprover från fyra regioner analyserats. De preliminära resultaten visar att en relativt hög förekomst (11 procent) av den brittiska mutationen har hittats i analyserna.

Mer smittsam

Enligt Folkhälsomyndigheten tyder resultaten på att den brittiska varianten är mer smittsam än övriga virusvarianter. Det är dock fortfarande oklart om den orsakar allvarligare sjukdom.

Samtidigt ökar den brittiska varianten i landet och därför vill vi särskilt understryka vikten av att alla följer de föreskrifter och allmänna råd som finns... 

Sara Byfors
Enhetschef, Folkhälsomyndigheten.

– Vi har fortsatt ett stort antal nya fall i Sverige varje vecka, även om trenden är nedåtgående. Samtidigt ökar den brittiska varianten i landet och därför vill vi särskilt understryka vikten av att alla följer de föreskrifter och allmänna råd som finns för att bidra till minskad smittspridning, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Resor från drabbade regioner

Ännu är det många regioner där stickprover inte har gjorts. Folkhälsomyndigheten har inte uttalat sig om sannolikheten för att alla regioner har ungefär lika stor förekomst.

Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Om det kan bli aktuellt att människor från regioner med hög förekomst av virusmutationer kommer att avrådas från att resa till regioner där förekomsten är mindre är ännu oklart.

Altinget har försökt att nå Folkhälsomyndigheten för en kommentar, men utan framgång.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00