Analys av 
Johanna Alskog

Soldater utan kängor är ÖB:s eget ansvar

Försvarsmaktens brist på personlig utrustning har varit en följetong i åratal. Nu utlovar en pressad ÖB konventionella och extraordinära åtgärder, men betonar att fokus inte ska ligga på orsakerna till problemen. Någon borde påminna Micael Bydén om vem som är högsta ansvarig för situationen.

Bristen på utrustning har varit en följetong i åratal, nu har ÖB och FMV:s generaldirektör haft ett möte om problemet. Det kan tyckas vara på tiden.
Bristen på utrustning har varit en följetong i åratal, nu har ÖB och FMV:s generaldirektör haft ett möte om problemet. Det kan tyckas vara på tiden.Foto: Johan Nilsson/TT
Johanna Alskog

Försvarsmaktens brist på personlig utrustning är sannerligen ingen nyhet. År ut och år in har det rapporterats om brist på trosor, kängor, termosar, bh:ar, kroppsskydd och så vidare, listan kan göras mycket lång. Men nu är det tydligt att överbefälhavare Micael Bydén – till slut – känner sig pressad.

I en film på Försvarsmaktens hemsida berättar ÖB att han har haft ett möte med ”GD-FMV" (det vill säga generaldirektören för Försvarets materielverk Göran Mårtensson). ÖB utlovar att nu kommer det att vidtas ”både konventionella och extraordinära åtgärder, här och nu”. Vilka åtgärder det kan röra sig om är, som det brukar vara med Försvarsmakten, höljt i någon sorts hemligstämplat dunkel.

Syftet är uppenbarligen att visa handlingskraft, men efter det 74 sekunder långa filmklippet är det något helt annat som hänger kvar: Kan det verkligen vara så att ÖB och FMV-GD inte har haft ett möte om det här tidigare? Är det här första gången de har satt sig ner och diskuterat vilka konventionella och extraordinära åtgärder som krävs för att värnpliktiga och anställda i Försvarsmakten ska ha kängor, ryggsäckar och kroppsskydd?

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00