Snart slutar restriktionerna gälla: ”Vill inte sänka garden”
Den 1 april slutar pandemilagen att gälla och regeringen har inte längre makt att införa snabba åtgärder vid smittutbrott. Enligt Acko Ankarberg Johansson (KD) står riksdagen enig bakom detta, men SPF är orolig för att smitta och sjukdom ska öka bland äldre.
Marie Lundahl
ReporterFrån 1 april upphör alla begränsningar som kommit under coronapandemin. Det innebär att covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen inte längre gäller. Detta betyder även att covid-19 inte längre betraktas som en allmänfarlig eller samhällsfarlig sjukdom enligt Smittskyddslagen.
”Inga konstigheter”
Att covid-19-lagen – lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 – slutar gälla innebär att det politisk-juridiska läget kring coronapandemin återgår till det normala.
– Regeringen kommer inte längre att ha befogenhet att fatta särskilda beslut kring covid-19, säger socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) till Altinget.
I höstas föreslog regeringen att lagarna skulle upphöra först i maj, men riksdagen ville att regeringen skulle tidigarelägga upphävandet av lagarna.
I början av mars kom regeringen så med en proposition om att lagarna ska sluta gälla efter mars 2022.
– Inga konstigheter, det var en enig riksdag som vill att lagarna ska sluta gälla den efter den 31 mars, säger Acko Ankarberg Johansson.
Inte ”sänka garden”
Men många äldre drabbas fortfarande av covid-19 och enligt SPF Seniorerna är det inte självklart för äldre att ”sänka garden” bara för att restriktionerna upphör.
– Vi ser att situationen fortfarande är särskilt allvarlig för äldre eftersom ålder är en riskfaktor för svår sjukdom vid covid-19, säger Anna Eriksson, presschef på SPF Seniorerna, till Altinget.
– Vi vet också att man inom delar av vården och äldreomsorgen säger att ”här är det fortfarande pandemi”. Man arbetar fortfarande med skyddsutrustning och andra smittskyddsåtgärder, säger hon.
Sommarsäsongen
Anna Eriksson påpekar att den äldre delen av befolkningen är en av de mest känsliga grupperna och att senaste vågen med omikronvarianten visat att äldre fortfarande löper risk för allvarliga följder.
– Samtidigt är många vaccinerade, vilket är positivt. Vi vet från forskning att vaccination eller genomgången infektion ger ett skydd på cirka ett halvår.
– Dessutom har covid-utbrotten visat en tendens att vara säsongsbetonad, och smitta mindre under sommarhalvåret och mer under vintern då luften är torrare och många är inomhus samtidigt.