Skyttedal startar eget parti

Efter EU-parlamentarikern Sara Skyttedals dramatiska utträde ur Kristdemokraterna tidigare under våren står det nu klart vad hon ska göra härnäst – hon startar ett nytt parti inför EU-valet.

Nu startar Sara Skyttedal ett nytt parti, kanske med inspiration av det tvärpolitiska partiet Junilistan som lyckades bli tredje största parti i EU-valet 2004.
Nu startar Sara Skyttedal ett nytt parti, kanske med inspiration av det tvärpolitiska partiet Junilistan som lyckades bli tredje största parti i EU-valet 2004.Foto: Christine Olsson/TT
Albin Bohlin

Sara Skyttedal valdes in som EU-parlamentariker för Kristdemokraterna i EU-valet 2019. I februari i år berättade hon för Expressen att hon lämnar partiet och att förtroendet för vännen och partiledaren Ebba Busch var förbrukat. Nu kan Expressen avslöja att hon har startat ett nytt parti, Folklistan.

Läs också

Skyttedal har skickat in en ansökan om partibeteckning till Valmyndigheten, där har hon meddelat att hon vill beställa valsedlar inför EU-valet. Hon har även startat en ideell förening som heter Folklistan.

Det har florerat rykten om att den tidigare socialdemokraten Jan Emanuel skulle vara med i det nystartade partiet, detta efter att Politico rapporterade om att en socialdemokrat skulle vara med i Skyttedals nya parti. För Aftonbladet dementerar Jan Emanuel att han skulle ha startat ett nytt parti.

Nämnda personer

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (–), kandidat till Europaparlamentet (Folklistan)
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00