Skuggbudgetar: SD och C drar åt olika håll om miljösubventioner

När de resterande oppositionspartierna får trycka på för sina hjärtefrågor väljer SD att minska bränslepriserna, C att kapa solenergiskatter och M att stimulera sänkta inkomstskatter.

Oscar Sjöstedt (SD) menar att miljöbudgeten skenat kraftigt under de senaste åren. Enligt honom satsas det för mycket på subventioner av olika fordon. 
Oscar Sjöstedt (SD) menar att miljöbudgeten skenat kraftigt under de senaste åren. Enligt honom satsas det för mycket på subventioner av olika fordon. Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna lägger fram ett förslag om att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare i sin skuggbudget. Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson berättar att förslaget är till för att främja fler arbetsmöjligheter och kritiserar regeringen för att i stället föreslå höjd a-kassa. 

– Vi ser att arbetslinjen monteras ner i ett läge där vi behöver mer resurser och fler som arbetar och bidrar. Då går regeringen åt andra hållet och fortsätter med att vilja ha en permanent höjd a-kassa exempelvis. Man gör inget åt faktumet att det för många familjer inte lönar sig att gå till jobbet, därför de staplade bidragen ger lika mycket inkomst som lön. Det måste vi bryta så fler kommer i arbete, säger Elisabeth Svantesson till Altinget. 

Dessutom vill Moderaterna förstärka nystartsjobben och utöka möjligheterna för praktik och utbildning som ett sätt att öka arbetstillfällen. 

Centerpartiet

Centerpartiet håller med Moderaterna om att förstärka nystartsjobben, dessutom vill partiet att fler ukrainare ska få chans att ta del av satsningen. Enligt Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson för C, är det viktigt nystartsjobben förlängs och att ukrainare informeras om möjligheten.

Framför allt vill C ha en miljösatsning. Bland genom att bygga ut vindkraften och få fram mer biobränsle. Partiet vill slopa skatten på solenergi, något som Centerpartiet vill göra för att bland annat gynna privat elförsörjning och gynna fler solpaneler i bostadsområden. 

– Det är ju märkligt att vi fortfarande har kvar det. I synnerhet när det gäller samfälligheter och vissa andra kvarvarande skatt på sol för exempelvis bostadsrättsföreningar. Den måste bort, så vi får bort all skatt på solel och får till en möjlighet för många fler att med vårt gröna avdrag, installera solceller. Som ett grönt rot, säger Martin Ådahl. 

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas skuggbudget står i bjärt konstrast till Centerpartiet. Partiet ser stora problem med storleken på miljöbudgeten och dess innehåll. Därför vill SD se att subventioneringar av miljöfordon så som elbilar och cyklar försvinner. 

– Miljöbudgeten har skenat ganska kraftigt de senaste åren. Det är ganska ineffektiva saker, den har fått kritik ifrån Konjunkturinstitutet och Finanspolitiska rådet exempelvis. Och man sitter ju och subventionerar massa saker. Subventionerar bilar, cyklar, sparkcyklar, båtmotorer och allt möjligt. Det är inte statens kärnuppgifter att subventionera människors köp av elbilar, utan du får köpa en elbil hur mycket du vill, men det kostar vad det kostar, säger Oscar Sjöstedt (SD) ekonomiskpolitisk talesperson.

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna började sina presentationer med att prata om inflationen och dess påverkan på framför allt bränslepriserna. Partierna var med och sänkte priset nu i söndags, vilket enligt SD var ett första steg, men ett steg partiet vill göra permanent.

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

Martin Ådahl

Riksdagsledamot (C), ekonomisk-politisk talesperson, andre vice ordförande partistyrelsen
Ekonom

Oscar Sjöstedt

Riksdagsledamot (SD), ekonomisk-politisk talesperson, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i nationalekonomi (Stockholms uni., 2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00