SKR:s kritiska mot öronmärkta miljarder till regionerna

Regeringen delar ut nästan 2 miljarder kronor till regionerna för uppdämda vårdbehov, och de med störst medicinska och socioekonomiska behöv ska prioriteras. Men SKR är kritiska till att bidragen är riktade. Se hela listan på hur mycket varje region får. 

”Vi föredrar mer generella medel till det här området som inte är bundna till vissa insatser” säger Emma Spak, sektionschef på SKR, till Altinget.
”Vi föredrar mer generella medel till det här området som inte är bundna till vissa insatser” säger Emma Spak, sektionschef på SKR, till Altinget.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Josefin LingströmMarie Lundahl

Regeringen har vikt nästan 2 miljarder i budgeten åt ett riktat statsbidrag som regionerna nu får ta del av. Syftet med bidraget är att minska det uppdämda vårdbehov som skapats under pandemin samt att göra rehabiliteringsinsatser. Pengarna ska gå till bland annat riktade hälsosamtal, mobila vårdteam, vårdlotsar och samt regionövergripande upphandlingar av privata vårdgivare. 

– SKR förespråkar mer generella medel till det här området som inte är bundna till vissa insatser. Det är positivt med pengar till utvecklingsarbete, men det är viktigt att de slutliga formuleringarna för bidraget ger flexibilitet, säger Emma Spak, sektionschef för vård och omsorg på Sveriges kommuner och regioner (SKR), till Altinget.

I en kommentar till Altinget skriver socialminister Lena Hallengren (S):

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00