SKR: Staten behöver ta ett större ansvar för skolan

SKR motsätter sig ett statligt huvudmannaskap för skolan. Men inom tre områden måste staten ta ett kliv fram, menar organisationen. 

”Staten behöver ta större ansvar för finansieringen, kompetensförsörjningen – det vill säga lärarutbildningen, och digitaliseringen”, säger Monica Sonde, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKR.
”Staten behöver ta större ansvar för finansieringen, kompetensförsörjningen – det vill säga lärarutbildningen, och digitaliseringen”, säger Monica Sonde, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKR.Foto: Jessica Gow/TT, Hans Alm
Rebecka Prahl

I Thomas Perssons utredning om hur staten skulle kunna ta större ansvar för skolan presenteras två alternativ: Det ena att staten tar över huvudmannaskapet för de offentliga skolorna. Det andra att det statliga ansvaret ökar utan att staten tar över huvudmannaskapet. 

Medan Sveriges kommuner och regioner (SKR) ratar det första alternativet, finns det vissa förslag i alternativ två som organisationen välkomnar.

– Båda alternativen som utredaren pekar på är ju jättestora förändringar. Det kommer ta väldigt mycket tid. Det riskerar ju att tappa en del styrfart i avvaktan på utredningen samtidigt som man faktiskt inte vet om det skulle ha någon betydelse, säger Monica Sonde, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad, till Altinget.  

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00