Om  
Peter Fredriksson

Skolverkets generaldirektör får lämna: ”Behöver en nystart”

Skolverkets Peter Fredriksson lämnar som generaldirektör i januari, meddelar regeringen och skolminister Lotta Edholm (L).

”Huruvida jag blir kvar som gd på Skolverket finns inget beslut om”, sa Peter Fredriksson till Altinget i februari.
”Huruvida jag blir kvar som gd på Skolverket finns inget beslut om”, sa Peter Fredriksson till Altinget i februari.Foto: Skolverket
Rebecka Prahl

Peter Fredrikssons förordnande som generaldirektör löper ut sista juli. Regeringen förlänger tjänsten ett halvår, men sen får Fredriksson se sig om efter annat jobb.

Från februari 2024 vill regeringen att en ny generaldirektör ska axla det ansvar Skolverket har utifrån den omställning av skolpolitiken man vill göra. 

 – Skolverket behöver en nystart nu när regeringen lägger om skolpolitiken. Jag har haft en bra dialog med Peter Fredriksson och vi har landat i att hans förordnande förlängs ett halvår och att det sedan är tid för en ny generaldirektör att ta vid, säger skolminister Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

– Peter har lett myndigheten med kompetens och stort ansvarstagande under en lång tid och varit en uppskattad ledare.

Begränsat förordnande

Peter Fredriksson har suttit på gd-posten sedan 2017 då han efterträdde tidigare utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Som generaldirektör har man ett tidsbegränsat förordnande och när det tar slut är det upp till regeringen att avgöra hur myndigheten ska ledas framöver. Jag har fått en fråga om jag kan tänka mig att stanna kvar ytterligare ett halvår som generaldirektör. Den frågan har jag svarat ja på. Att leda myndigheten ytterligare en tid ser jag nu fram emot, säger Peter Fredriksson.

Nämnda personer

Peter Fredriksson

Tidigare generaldirektör Skolverket
Utbildad ämneslärare i svenska och historia, skolledarhögskolan och skolchefsutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00