Skolpersonal allt mer pressad – "Kan inte utesluta krislägesavtalet"

AVTAL. Det finns redan ett krislägesavtal för skolpersonalen, men det har ännu inte aktiverats under pandemin. Men enligt Lärarförbundet kan det komma att bli aktuellt.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/TT
Josefin Lingström

Krislägesavtalet är även utformat för personal inom förskola och skola. Vilket gör att kommunerna kan aktivera avtalet för att gälla lärare och annan skolpersonal.

Kan skjuta i höjden

Enligt Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), innebär pandemin i sig en kris. Men man måste också se till den enskilda verksamheten.

Vid Lärarförbundet ser man dock annorlunda på sannolikheten att avtalet ska aktiveras. Lärarnas arbetsbelastning ökar när undervisning drivs både på skolan och på distans.

– Om man inte får ordning på merarbete och den arbetsbelastning som uppstår så kommer timmarna skjuta i höjden. Då har personalen rätt till extra ersättning för det, säger Mathias Åström, Lärarförbundets förhandlingschef, till Altinget.

Till exempel vårdlärare på omvårdnadsprogrammet som har en utbildning till sjuksköterska exempelvis, då kan kommunen bedöma att de behövs i omsorgen istället.

Håkan Carlsson
Lärarnas riksförbund

– Om arbetsbelastningen ökar så kan man inte utesluta att krislägesavtalet skulle vara aktuellt.

Läs mer om hur krislägesavtalet funkar för skolan och förskolan i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00